Valakik elkezdték figyelmeztetni az embereket az azbesztveszélyre a Városligetben

Tbg
környezetvédelem
2016 október 16., 09:39
comments 104

Néhány hónappal azután, hogy elkezdték a régi városligeti épületek bontását (Hungexpó, Közlekedési Múzeum), plakátok jelentek meg a Városligetben a következő szöveggel:

Plakát egy juhar kérgén a múzumtól öven méterre (Forrás: Városliget barátai)
photo_camera Plakát egy juhar kérgén a múzumtól öven méterre (Forrás: Városliget barátai)

„AZBESZTVESZÉLY! A Közlekedési Múzeum bontása miatt veszélyes anyag került a levegőbe, kerülje a bontás környékét, vagy viseljen FFP3 minősítésű maszkot vagy üljön át másik kocsiba

Hogy ki plakátozta ki őket, nem tudni, aláíró ugyanis nincs, azaz valószínű valamilyen jóakaró lehet és nem a parkbeépítést végző beruházó cég, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

Az azbesztveszély egyébként valós, és egészen biztos, hogy tud róla a Zrt. is, ám a nyilvánosságot a veszélyről és annak mértékéről továbbra sem tájékoztatja.

Annak ellenére sem, hogy a Közlekedési Múzeum épületének újjáépítését megelőző bontás már javában folyik nyár óta, és közben az iskola is elkezdődött, számos iskola pedig a Városliget mellett van, a diákokat gyakran viszik ki a parkba.

Onnan lehet tudni, hogy a Városliget Zrt. is tisztában van az azbesztveszéllyel, hogy miután a Ligetvédők, zöld szerveztek és aggódó szülők is érdeklődtek mindenféle fórumon, többek között az iskolákban a dologról, a Zrt. hivatalos levelet írt az intézményvezetőknek október tizedike környékén:

„Ahogy arról a Városliget Zrt. 2016. szeptember 6-án Facebook oldalán már beszámolt, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban befejeződött az azbesztfeltáró szakértői munka és felmérték azokat a területeket, melyeken azbeszt tartalmú építőanyag található”

– szól egy részlet a Liszt Ferenc általános iskola igazgatójának címzett levélből.

A Zrt. tehát azt állította, hogy már szeptember 6-án hírt adtak az azbesztveszélyről Facebook-oldalukon, ám ezt a bejegyzést nem találtam meg. (Megvan! - az érintettektől elnézést kérek.) Csak később a tiltakozás hatására posztoltak erről egy részletesebb anyagot október tizedikén.

A Ligetvédők múlt héten már több videót is publikáltak bentről a bontásról, ahol látszanak az azbesztcementes zsákok. Állításuk szerint csak ekkor jelentek meg az azbesztmentesítéssel foglalkozó cég emberei is, korábban nem.

link Forrás

A Ligetvédők maguk plakátoztak ezért, hogy a parkba járók is értesüljenek a kockázatokról:

photo_camera A Ligetvédők által kihelyezett plakát (Forrás: Városliget barátai)

Hasonlóan zajlott nyáron a Hungexpó épületének bontása is: miután erőszakkal kipaterolták a Ligetvédőket a területről, meglehetősen szakszerűtlenül kezdtek neki a bontásnak, majd az intenzív tiltakozás hatására ismerték be, hogy azbesztveszély van, ezután a bontást leállították, és mentesítették a területet.

Úgy látszik, ez ismétlődik meg a Közlekedési Múzeumnál is.

A Városliget barátai blog felhívja a figyelmet arra is, az új típusú plakátok - amikről tehát nem lehet pontosan tudni, hogy a Városliget Zrt.-jéi-e – sem kellően informatívak, többek között azért, mert nem a park egész területén, különösen a széleken vannak elhelyezve.

Így aki a park másik oldaláról érkezik, csak akkor szembesül a veszélyt jelző plakáttal, ha már megközelítette az épületet.

UPDATE

A Városliget Zrt. a cikkünk megjelenése után arról tájékoztatta a lapunkat, hogy a cég 2016. szeptember 6–án, illetve 2016. október 10 –én adott tájékoztatást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bontásával, és az ott található azbesztcementtel kapcsolatban, amelyek korábbi állításunkkal szemben folyamatosan elérhetőek voltak, és elérhetőek a mai napig is a Liget Budapest Projekt Facebook oldalán. Ezeken kívül 2016. június 22. és 26. között 9.200 darab tájékoztató szórólapot osztottak szét, amely a környéken élők számára tartalmazott alapvető információkat és tudnivalókat a munkálatokról, és számtalan lakossági, intézményi és újságírói megkeresésre adtunk tájékoztatást.

Miután felmérték az épületeket, az A3-as épületrészben az azbeszt tartalmú elemeket elkeríttették és védőfóliával látták el, majd elkezdték szakszerű eltávolításukat a komoly tapasztalatokkal rendelkező Ignis Kft. bevonásával.

A cég tájékoztatása szerint az azbesztmentesítés a hatályos, szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően zajlik, az sem a park használóira, sem pedig a környéken élők számára nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot, az elkerített területeken kívül a Városliget zavartalanul látogatható. Természetesen a parkban kihelyezett azbeszt-veszélyre figyelmeztető jelzéseket nem a Városliget Zrt. helyezte ki, annak tartalmától teljes mértékben elhatárolódik, és mindent meg fog tenni a rémhírterjesztés és a lakosság megfélemlítésének megakadályozásáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.