Putyin figyelmeztette az orosz újságírókat, hogy az USA lehallgathatja őket

külföld
2016 október 17., 11:56
comments 48

Az orosz elnök a BRICS-államok csúcstalálkozóján tartózkodott Goa szigetén, Indiában, ott szólt az utazó orosz újságíró-kontingensnek, hogy figyeljenek oda, mert az NSA alighanem lehallgatja őket.

Putyin lépése csak egy újabb elem az egyre feszültebbé váló amerikai-orosz viszonyban, aminek mostanában lett új fejleménye, hogy a két fél hírszerzése nyilvánosan is kezdte el fenyegetni egymást. Nemrég a CIA jelezte, hogy kibertámadásokat indíthatnak orosz célpontok ellen, és a lépés komoly megdöbbenést, kritikákat és találgatásokat is váltott ki, hiszen nem világos, milyen stratégiai eszközt szolgál mindennek a nyilvános bejelentése.

Ugyanilyen kérdéseket vet fel persze az is, hogy Putyin miért nyilvánosan figyelmeztette erre a Kreml által kivitt újságírókat. Főleg, mert ha valóban erős a gyanú, hogy az NSA lehallgathatja őket, akkor erről nyilván kaptak már korábban szakmai tájékoztatást is. Putyin beszélt arról is, hogy míg az orosz titkosszolgálatok mindig az orosz törvények által kijelölt keretek között dolgoznak, addig az amerikai hírszerzés sokszor az amerikai jogszabályokat is megsérti működése során.

Putyin a tájékoztatón arról is beszélt, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok nem feltétlen a szír helyzet miatt siklottak félre, romlanak azok ugyanis folyamatosan 1999, Jugoszlávia bombázása óta. Akkor kezdődött minden, mondta Putyin, és akkor még nem is ő volt az elnök.

Valójában persze az orosz-amerikai kapcsolatok igazán az utóbbi pár hónapban romlottak még tovább, miután összeomlott a Moszkva és Washington által közösen összehozott tűzszünet Szíriában, illetve miután hivatalosan is megvádolták az amerikai hatóságok az oroszokat azzal, hogy megpróbálják befolyásolni az amerikai választások kimenetelét. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.