Hatalmas sikert aratott Kínában egy sorozat, amiben korrupt politikusok vallják be bűneiket

Több mint tíz korrupcióval lebukott politikus szerepel abban a nyolcrészes a sorozatban, ami a Kínai Kommunista Párt által indított, korrupcióellenes harcot akarja bemutatni. A hétfőn bemutatott első részt több millióan nézték meg online. A korrupciós ügyek kivizsgálásáért és a film elkészítésért felelős Központi Bizottság közleménye szerint Kínában most mindenki a sorozatról beszél.

Hszi Csin-ping kínai elnök négy évvel ezelőtt jelentette be, hogy leszámol a párton belüli korrupcióval, legyen szó „erős tigrisekről” vagy „alacsonyan repülő legyekről”, ami leginkább arra használt fel, hogy leszámoljon a belső ellenfeleivel.

Bai Enpei a bíróság előtt - Fotó: An xin / Imaginechina

A Mindig úton című sorozat első részében feltűnik Bai Enpai, a párt egykori vezéralakja, akit vesztegetés és hatalommal való visszaélés miatt ítéltek életfogytiglani börtönre, de megjelenik az előzetesben ülő Zhou Benshun és a 13 év börtönre ítélt alelnök, Lio Chuncheng is.

A filmben Zhouról például az is kiderült, hogy nem csak lopott, de vallási tekercsekkel együtt teknősöket is temetett, pedig a párt szabályai az ilyesmit szigorúan tiltják.

A filmben mindhárman könnyezve vallják meg bűneiket, de azt egyelőre egyikük családtagjai vagy ügyvédei sem tudták megerősíteni, hogy erre önként vállalkoztak volna. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.