Matolcsy György tényleg azt csinál, amit akar

2016 október 18., kedd 6:53
148

Nincs felettese Matolcsy Györgynek, ezért etikai ügyeivel sem foglalkozhat senki – derül ki az ATV kísérletéből, hogy kiderítse, kicsoda Matolcsy György munkáltatója.

Matolcsy, mint a Népszabadság cikkei után köztudottá vált, nem csak a jegybankhoz vitte, majd a jegybanki alapítványokhoz vetette fel szeretőjét, Vajda Zitát, hanem válása idejére lakást kapott Patai Mihálytól, az UniCredit vezérigazgatójától. Ez utóbbi elég egyértelműen sérti a jegybank saját etikai szabályzatát.

Na de ki fogja ezért Matolcsyt felelősségre vonni?

Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: Illyés Tibor / MTI) Fotó: Illyés Tibor

Nem a jegybank felügyelőbizottsága, mivel ott főleg pártemberek vannak, akik szerint ők csak jogi ellenőrzést végeznek, etikai ügyek nem tartoznak a feladataik közé. Ez ugyan teljesen bizarr érvelés, de az ATV-nak azt mondta egy fb-környéki forrás, hogy a munkáltatónak kellene foglalkozni az etikai ügyekkel. A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály nem munkáltatója Matolcsynak, mivel a tulajdonost, a magyar államot képviseli.

Áder János viszont annál inkább esélyes a munkáltatói szerepre, hiszen ő nevezi ki a jegybank elnökét. Ám amikor az ATV megkérdezte az államfő hivatalát Matolcsy etikai vétségeiről, ezt a választ kapta:

„Tájékoztatjuk Önt, hogy az ügyben az Alaptörvény és a hatályos jogszabályok a köztársasági elnöknek sem intézkedésre, sem véleménynyilvánításra lehetőséget nem biztosítanak”.

Következtetés: Matolcsy azt csinál, amit akar. (ATV)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt