A MET elvesztette a Szél Bernadett ellen „jó hírnév megsértése” miatt indított pert

2016 október 19., szerda 8:46
40

Szél Bernadett közölte, hogy a bíróság első fokon elutasította a kormányközeli MET Zrt. személyiségi jogi keresetét, amit az LMP-s képviselő ellen indított.

A bíróság szerint a kedvezményes gázbeszerzési lehetőséggel milliárdokat kereső cég alaptalanul hivatkozott a jó hírneve megsértésére a képviselő nyilatkozatai miatt.

Szél még tavaly követelte annak az ügynek a kivizsgálását, amiben a kormányközeli MET Zrt. hatalmas profitot realizált egy olyan gázbehozatali üzleten, amit az időközben veszteségessé vált állami MVM-csoport kormányzati asszisztálás mellett engedett át egy ismert adóparadicsomban székelő MET magyar leányvállalatának. Az LMP-s politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy időközben a MET Zrt. profitja áttételesen az MVM veszteségévé válhatott, ami így az adófizetők veszteségévé is vált.

Szél Bernadett akkor semmilyen értékelhető kormányzati választ nem kapott a gyanús ügyletről, de a MET Zrt. beperelte őt a jó hírnevének megsértése miatt, az LMP társelnöke szerint lényegében az ügyben tett minden érdemi állítását jogsértőnek bélyegezve.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszél a párt kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Millenáris Teátrumban 2014. április 4-én (Fotó: Soós Lajos / MTI) Fotó: Soós Lajos / MTI

A Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú döntésével elutasította a MET keresetét:

az ítélet szerint az LMP-s politikus tényállításai bizonyítható tények voltak, a véleménye pedig semmilyen igazolható kárt nem okozott a MET Zrt.-nek.

Az LMP szerint a kormánynak továbbra is válaszolnia kell, hogy miért engedte át ezt az üzletet a Garancsi István érdekkörébe tartozó vállalkozásnak. A MET Zrt.-t pedig arra kéri a párt, hogy a munkájukat végző képviselők zaklatása helyett működjön együtt a kormánnyal az ügylet tisztázása érdekében.

A MET fellebbez az ítélet ellen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt