Egyszemélyes, sofőr nélküli repülő autón dolgozik az Airbus

2016 október 21., péntek 19:42
125

A francia óriásvállalat mostanában hozta nyilvánosságra a Vahana névre keresztelt rejtélyes projektjét, ami egy függőleges fel- és leszállásra képes, sofőr nélkül repülő autót fed. Az első cikkek mind a Jetson-család féle világot vélték felfedezni a tervekben.

A Vahana-féle gépeken két-két szárnypáron nyolc rotor kap helyett, ezek pedig dönthetőek, aszerint, hogy a gép függőlegesen vagy vízszintesen közlekedik-e épp. A jelek szerint mindössze egyetlen utasra méretezték és a CNN már arról írt, hogy ez lehet a repkedő Uber-kihívó taxijármű első verziója.

A projekt összerakása 2016 elején indult, az Airbus San Francisco-i leányánál, az A³-nál.

Jelenleg mérnökök, designerek és robotszakértők hada dolgozik a Vahanán, és reményeik szerint 2017 vége előtt elkészülhet egy prototípus, 2020-ra pedig gyártható formában is lesz valamiféle eredménye mindennek.

Hasonló repülő autós projekten számos cég és start up dolgozik párhuzamosan, a Google társalapító Larry Page és fektetett hasonló vállalkozásba. Igazából persze az autó megnevezés nem teljesen precíz ilyenkor, hiszen inkább nagyon apró repülőkről van szó, amikkel a városi közlekedést akarják forradalmasítani.

Ugyanakkor sokan szkeptikusak a műfajjal szemben, mondván, hogy nem túl praktikus járműről van szó, ráadásul valószínűleg nagyon nehéz folyamat lenne a szabályozása és a sűrűn lakott városi környezetbe történő bevezetése. (Verge)