Szabadulnak az állampapíroktól az MNB alapítványai

eu
2016 október 21., 9:56
comments 77

Alig néhány órával azután, hogy az Eurostat kihirdette, hogy Brüsszel nem hisz a magyar állam számainak, a jegybank alapítványai közleményt adtak ki, hogy megszabadultak az állampapírjaik jelentős részétől.

A közleményük szerint:

"A Pallas Athéné Alapítványok megvizsgálva az Európai Központi Bank észrevételeit aktívan léptek az állampapír-portfoliójuk leépítése érdekében."

Az EKB elnöke szerdán írt egy levelet egy német EP-képviselőnek, amiből kiderül, hogy továbbra is alaposan vizsgálják, hogy az MNB nem sértette-e meg az európai szabályokat az alapítványok állampapírvásárlásaival.

A jegybankok nem finanszírozhatják közvetlenül az EU-s országok költségvetéseit, márpedig az MNB alapítványai esetében felmerült a gyanú, hogy ez történhetett. A levélben Mario Draghi EKB-elnök még azt is felveti, hogy az eljárás nyomán kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Az Eurostat szintén ezekre a porblémákra utalt pénteki jelentésében.

Ugyanakkor a Pallas közleménye úgy folytatódik, mintha az EU-s aggályoktól függetlenül adnának túl a magyar állampapírokon. Azt írják később, hogy az állampapírok már nem hoznak annyi pénzt, mint amennyit ingatlanokkal lehet keresni, ezért inkább azokba fektetnek most már.

Azt is leírták, hogy

"a Pallas Athéné Alapítványok álláspontja az, hogy az állampapír-portfoliójuk összetétele nem sérti az EKB előírásait".

Hogy ez a közlemény első, az EKB-s észrevételekre hivatkozó mondatával mennyire egyeztethető össze, azt lehet, hogy szintén érdemes lenne egy bizottságnak kivizsgálnia.

A Pallas azt állítja, hogy 56 milliárd forintnyi állampapírtól szabadultak meg 2016-ban. Az általuk kezelt vagyon 250 milliárd forint körül lehet, hogy ebből mennyi van még állampapírban, az nem világos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt