Szijjártóék szerint Magyarországon igenis sajtószabadság van, az amerikaiak meg csak ne pattogjanak, ha már 56-ban sem segítettek

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményben aggódott a magyar sajtószabadság helyzetéért, miután az éppen egy Mészáros Lőrinc-közeli cég felé konvergáló Mediaworks felfüggesztette a Népszabadság kiadását.

De a magyar kormányt sem ejtették a fejére, Szijjártó Péter külügyminisztériuma visszakézből utasította vissza a kritikát. Menczer Tamás sajtófőnök ezt a reakciót küldte:

„Az Egyesült Államok kormányának újabb, minden alapot nélkülöző kritikáját visszautasítjuk.

Magyarországon semmilyen szabadságjog - így a sajtószabadság - sincs veszélyben.

Aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról. Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével. A Népszabadság felfüggesztése a tulajdonos gazdasági döntése volt, kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe.

Ugyanakkor az 1956-os forradalom 60. évfordulóján elmondhatjuk, volt idő, amikor nem volt sajtószabadság Magyarországon, a magyar emberek vérüket, életüket adták a szabadságukért, de ekkor nyugatról barátaink támogató tekintetén kívül más segítség nem érkezett.”