Az első apáknak szóló lap köröket ver a női magazinokra

Média
2016 október 22., 16:02
comments 86

Szükséges-e aggódnunk...” “Te is unod már...”Mit üzen a gyermeked horoszkópja” - az ilyen, és ehhez hasonló címek láttán minden épeszű ember sikítva menekül. Kivéve ha anya és anyáknak szóló magazint lapozgat, mert akkor még fizet is érte.

A női magazinok többségéhez hasonlóan a gyerekneveléssel foglalkozó lapok, blogok, műsorok is nyomasztóan sokszor oktatnak arra, hogyan válj tökéletessé.

Legyél gondos anya, jó feleség, remek háziasszony, akinek komoly terhek nyomják a vállát, de ennek ellenére is karcsú és természetes, sőt, kisgyermekes anyaként épp csúcson van a karrierje. Vagy majd lesz. Akinek a család és az otthon melege az első, de küldetése, hivatása van az életben. Aki fáradhatatlan, legyőz bármilyen akadályt, sorstragédiát.

Ha mindennek nem felelsz meg, szívesen átalakítanak. Kapsz néhány fogyókúrás- és divattippet, lakberendezési és egészségügyi tanácsot, sztárpletykát, recepteket, pszichológiát, ezotériát, romantikát és persze könnyfacsaró történeteket, hogy tudd, hálás lehetsz a sorsnak, hogy nem szörnyű, csak középszerű az életed.

De mindig van remény, a napokban a kezünkbe akadt egy ettől igen messzire rugaszkodó magazin, ami szinte minden oldalán azt üzeni,

jó vagy ahogy vagy, fedezd fel és élvezd ki a szülőség minden pillanatát.

Érdekelnek a megtakarítási tippek, hasznos kütyük, appok? Megkapod. Megtudod, milyen két-vagy négykerekű járgány érdemes venned a gyereknek. Hogyan tanítsd meg tüzet rakni, sátrazni, bográcsozni, és hogy fontos a minőségi idő legyenek közös hobbijaitok. Természetes, hogy uzsonnát csomagolsz a gyereknek, de nem ciki, hogy bolti termékeket, gyümölcsöt, rágcsálnivalót küldesz vele tízórainak.

Nulla ezotéria, rémtörténet, önsajnálat, csak hasznos, szórakoztató ismeretek, vagány, valóságszagú történetek.

Ha most készülnénk gyerekvállalásra a legtöbb magyarhoz hasonlóan szinte nulla ismerettel, nem kérdés, hogy a nyomtatott lapok közül leszívesebben ezt olvasnánk. Még úgy is, hogy a magazin célközönsége vállaltan nem a nőké.

Tölts időt a családdal, és élvezd!

A baba-mama világban, a kismamák és anyukák, pocaklakók és csemeték szopi-büfi-játszótér univerzumában az apáknak mindeddig nemigen jutott hely és feladat, az apákat csak ritkán és nem is túl jól sikerült tartalmakkal célozzák meg.

A jövendőbeli és már gyakorló apáknak nem könnyű tájékozódniuk a terhességről, szülésről és mindenről, ami még csak ezután következik.

A legtöbben ugyan tudják, hogy be KELL menniük a szülőszobára, aztán majd ha megvan a gyerek, akkor arra is lehet inni, illetve hogy irgalmatlan sok pénzt kell keresni, esetleg még azt is, hogy illik majd hazaérni fürdetésre, de ez majdnem semmi, és nemcsak az anyák szerint. Hálistennek ennél egyre több férfi szeretne nagyobb részt vállalni a családja, gyereke életéből.

“Míg női magazinok másról sem szólnak, mint hogy hogyan álljunk helyt a 21. századi valóságban nőként, a férfiasság, pláne az új, gondoskodó apaság kapcsán ezek a viták, elmélkedések szinte alig láthatóak-hallhatóak itthon” - írtuk júniusban, apák napjára.

Az Apa Magazin az első szám alapján részben ezt a hiányt igyekszik pótolni: meglehetősen alapos munkát végezve válogattak össze témákat a munka-magánélet problémáktól kezdve az alapvető szoptatással kapcsolatos ismereteken, vagy akár a válás kezelésén át a családi pénzügyekig és az apákat saját tapasztalataink szerint leginkább érdeklő ábrándokig és praktikus nevelési kérdésekig bezárólag.

Még a legjobb vasútvonalakat is összeszedték, amiket apaként feltétlenül érdemes ismerni.

Ja, mert javarészt apák írják.

Gyereknevelésről, családról férfiaknak

Nem kérdés, a hamarosan újra kiadott, már kamaszkorú Kitolás és néhány rövid életű blog után óriási űrt tölthet be a lap, ha továbbra is magabiztosan kitartanak az első számhoz megálmodott témák és stílus mellett. Azt mondjuk nem bánnánk, ha kigyomlálnák a lap gyerekbetegségének tűnő, tán épp az Éva Magazinból átcsúszott anyukás hangvételű cikkeket és a megszokott T/1-ben fogalmazott PR-cikkeket is lehetne még a lap élőbeszédhez hasonló stílusához igazítani, de ez már tényleg szőrszálhasogatás.

Szülőnek lenni izgalmas kaland, felfedezés, rengeteg élmény és ezernyi útja, módja van.

Erre mutat rá az Apa Magazin, amit nem lenne meglepetés, ha sok nő is olvasna majd, akik hozzánk hasonlóan nem érzik magukénak az anyukás lapok unalmas és elcsépelt egyformaságát.

Az apaság még a reklámokban is sokkal klasszabbnak tűnik, mint a könnyel, vérrel, verítékkel végzett, munkának, sőt hivatásnak bemutatott mártíranyaság. Nem kérdés, bőven megérheti a menő és laza, 21. századi apaságnak szentelni egy akár csak negyedévente megjelenő lapot.



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.