A Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press hétfőn megveheti a Népszabadságot bezáró Mediaworks-t

media
2016 október 23., 07:37
comments 215

Az Opimus ügyeit ismerő, és a médiapiacon jártas forrás is megerősítette, hogy várhatóan hétfőn bejelentik a Mediaworks eladását.

Már a héten arról lehetett hallani, hogy bármelyik nap nyilvánossá válhat az üzlet, de szerdán végül elhalasztották a bejelentést. Hétfőn vagy a tőzsdei nyitás előtt, vagy a zárás után válhat hivatalossá a tranzakció; további csúszást sem lehet kizárni, de most ez tűnik a legvalószínűbbnek.

A vevő úgy tűnik, a tavasszal életre hívott Opimus Press, amely közel, nagyon közel áll Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és gázszerelőhöz. Lehetett hallani olyan hírt is, hogy az üzletet már nyáron megkötötték opciós szerződés formájában.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lõrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Mediaworks jelenleg papíron még Heinrich Pecina osztrák befektető és a Vienna Capital Partners tulajdona. Pecina kedden Budapesten tárgyalt a VCP további képviselőivel közösen. Másnap az osztrák nagykövet rezidenciáján zajlott találkozó az ügyben, amin Pecinán túl részt vett a VCP tanácsadó testületének tagjaként Martonyi János egykori külügyminiszter és Andreas Rudas, az RTL regionális igazgatója is. Róluk is írtunk korábban.

A Népszabadság bezárását követő interjúiban Pecina már célozgatott rá, hogy a botrány után megfontolja a teljes kiadó eladását. Valójában ez inkább csak színjátéknak látszott: a tulajdonos régóta készült arra, hogy átadja a vállalatot valamelyik kormányközeli cégnek. Ezzel volt összefüggésben a Népszabadság kiiktatása is.

Kormányzati körökben abban bíztak, ha Pecina csukja be az újságot, valamelyest távolabb tudják tartani maguktól a botrányt. A megoldás nem működött tökéletesen, de Orbán Viktor így is tartotta magát ahhoz a kommunikációs vonalhoz, ami szerint a kormánynak nincs köze magánvállalatok üzleti döntéseihez.

Az egyik legárulkodóbb részlete a történetnek, hogy a Mediaworks épp a Népszabadság bezárása előtt néhány nappal zárta le eddigi legjelentősebb piaci ügyletét. Megvették a 8 milliárd forint forgalmú Pannon Lapok Társaságát, amivel már 12 megyei lap van a Mediaworks tulajdonában. Ezek a lapok azért fontosak a Fidesznek, hogy közvetlen elérésük legyen a potenciális vidéki bázisukhoz.

A kiadó portfóliójában van még a miniszterelnök kedvenc napilapja, a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, a Manager Magazin, számos életmód-magazin és a jövedelmező, egykori Ringier-nyomda is.

A valószínűsített vevő Opimus a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash nevű brókercég birtokosainak egykori ernyőcége. A tulajdonosok az Opimus égisze alatt terelték egy helyre termelő cégeiket; decembertől kezdődően új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, menedzserként pedig megjelent Csík Zoltán, egykori rendőrségi nyomozó, akinek feltűnése nem egyszer jelezte előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését.

Csík bizalmi embere a polgármesternek, több Mészáros-érdekeltségben is vezető pozíciót tölt be. Fontos összekötő szerepe van az az OTP-s hitelekből is finanszírozott Mészáros-cégbirodalom és a szintén közbeszerzés-milliárdos Duna Aszfalt csoport között. A nagy vidéki szállodavásárlások előtt is rendre felbukkant a neve. Márciusban több új Opimus-cég jött létre, köztük az a zártkörú kötvénykibocsátásból hatmilliárd forint értékben forrást bevont Opimus Press.

Mészáros Lőrinc pénteken egyébként úgy nyilatkozott a Hír TV-nek, mint akinek fogalma nincs arról, hogy Mészáros Lőrinc a médiapiacra igyekszik.

A Marketing & Média korábban azt írta, és a piaci szereplők is azt mondják, hogy az Opimus oldaláról Mátrai Gábor, az RTL Klub egykori tanácsadója, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hírközlési elnökhelyettese menedzselte az üzletet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.