Ungváry Krisztián: Veréssel nem fog soha senki sem elrettenteni

bűnügy
2016 október 23., 16:36
comments 243

Ungváry Krisztián történészt, a kommunista éra egyik legelhivatottabb kutatóját délután megtámadták és bántalmazták, amikor síppal a szájában tüntetett a Kossuth téren.

A higgadt kutatóként ismert Ungváryt egyébként ritkán lehet látni hasonló szerepben; ő sosem volt egy tipikus ellenzéki tüntetés-résztvevő. Ungváry a Facebookon reagált a történtekre.


Azt írta, hogy sajnálja azokat, akiket zavart a sípolása, de a szabad vélemény nyilvánítása nem korlátozható, így volt ez akkor is, amikor Göncz Árpádot fütyülték ki, és most is.

"A mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások ezzel nem értenek egyet."

A történész azért ment ki a térre és ragadott sípot, "mivel az 1956-os emlékév, valamint egyáltalán az emlékezetpolitika területén a kormányzat tevékenysége botrányos, ezért fontosnak tartottam, hogy ennek hangot is adjak."

Ungváry köszöni azoknak, akik megvédték, és egyébként jól van. Azt is írja, veréssel őt nem lehet elrettenteni. A kutató a nyolcadik pontban foglalja össze a lényeget,  

"...ami itt történt, példa arra, hogy hová vezet a fekete-fehér látásmód. Másokat a téren nálam sokkal jobban bántalmaztak. Együtt érzek velük. Meglepne, ha akár csak egy kormánypárti tüntető lenne köztük, de ha van, akkor együttérzésem nekik is szól. Érvekkel kell vitázni és nem gyáva erőszakkal."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt