Ungváry Krisztián: Veréssel nem fog soha senki sem elrettenteni

bűnügy
2016 október 23., 16:36
comments 243

Ungváry Krisztián történészt, a kommunista éra egyik legelhivatottabb kutatóját délután megtámadták és bántalmazták, amikor síppal a szájában tüntetett a Kossuth téren.

A higgadt kutatóként ismert Ungváryt egyébként ritkán lehet látni hasonló szerepben; ő sosem volt egy tipikus ellenzéki tüntetés-résztvevő. Ungváry a Facebookon reagált a történtekre.

link Forrás

Azt írta, hogy sajnálja azokat, akiket zavart a sípolása, de a szabad vélemény nyilvánítása nem korlátozható, így volt ez akkor is, amikor Göncz Árpádot fütyülték ki, és most is.

"A mostani hatalom birtokosainak is el kell viselniük a kritikát és a mostani hatalom kedvelőinek azt, ha mások ezzel nem értenek egyet."

A történész azért ment ki a térre és ragadott sípot, "mivel az 1956-os emlékév, valamint egyáltalán az emlékezetpolitika területén a kormányzat tevékenysége botrányos, ezért fontosnak tartottam, hogy ennek hangot is adjak."

Ungváry köszöni azoknak, akik megvédték, és egyébként jól van. Azt is írja, veréssel őt nem lehet elrettenteni. A kutató a nyolcadik pontban foglalja össze a lényeget,  

"...ami itt történt, példa arra, hogy hová vezet a fekete-fehér látásmód. Másokat a téren nálam sokkal jobban bántalmaztak. Együtt érzek velük. Meglepne, ha akár csak egy kormánypárti tüntető lenne köztük, de ha van, akkor együttérzésem nekik is szól. Érvekkel kell vitázni és nem gyáva erőszakkal."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.