Akkor és most: hány külföldi vezető jött ünnepelni 2006. október 23-án és most?

POLITIKA
2016 október 24., 13:02
comments 353
Balra Gyurcsány Ferenc 2006. április 23-án (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP), jobbra Orbán Viktor 2016. október 23-án (Fotó: Botos Tamás / 444)
photo_camera Balra Gyurcsány Ferenc 2006. április 23-án (Fotó: Kisbenedek Attila / AFP), jobbra Orbán Viktor 2016. október 23-án (Fotó: Botos Tamás / 444)

Az idei október 23-i állami ünnepségen, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Orbán Viktor mellett a Kossuth téren egyetlen külföldi vezető, Andrzej Duda lengyel elnök foglalhatott helyet a színpadon. Duda beszédet is mondott.

Az Európa Kávézó felidézte, hogy ehhez képest a hazudozásával frissen lebukott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, 56 ötvenedik évfordulóján kiket fogadhattunk:

Külföldi vezetők az október 23-i állami ünnepségen
tíz éve és most
# 2006 2016
1 José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Andrzej Duda lengyel elnök
2 Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára
3 Angelo Sodano bíboros, volt vatikáni államtitkár
4 I. János Károly spanyol uralkodó
5 V. Harald norvég király
6 Henrik luxemburgi nagyherceg
7 Viktor Juscsenko ukrán elnök
8 Traian Basescu román elnök
9 Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök
10 Stjepan Mesic, horvát elnök
11 Moritz Leuenberger svájci elnök
12 Horst Köhler német szövetségi államfő
13 Heinz Fischer osztrák elnök
14 Wolfgang Schüssel leköszönő osztrák kancellár
15 George Pataki, New York állam kormányzója
16 Guy Verhofstadt belga miniszterelnök
17 Václav Klaus cseh elnök
18 Toomas Hendrik Ilves észt államfő
19 Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára
20 Tarja Halonen finn elnök
21 Dominique de Villepin francia kormányfő
22 Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök
444-gyűjtés

Az mondjuk igaz, hogy Gyurcsány nem járt jól azzal, hogy ennyi magas rangú politikus volt az országban aznap, amikor rendőrök verték össze az embereket az utcán (persze most másképp emlékszik a történtekre). Orbánról, akinek a kifütyülését csak a lengyel elnök látta a helyszínen, ez nem mondható el.

Schmidt Mária, a forradalomügyi kormánybiztos egyébként januárban az Origónak arra a kérdésre, hogy hány külföldi vezető érkezik majd, illetve zajlanak-e az egyeztetések, azt válaszolta: „Egyelőre korai lenne erről bármit mondanom. Az év kezdetén vagyunk, rengeteg tervet, ötletet igyekszünk valóra váltani. Időben tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.