Egy AI egész jó arányban jósolta meg emberi jogi ügyek kimenetelét

TECH
2016 október 24., 16:08
comments 20

Egy mesterséges intelligenciára felhúzott rendszer meglepő pontossággal találta ki jogi perek kimenetelét: több száz esetet elemezve az Emberi Jogok Európai Bíróságán, az ügyek 79 százalékában helyesen mondta meg, mi lesz az ítélet.

Arról sok vita van, hogy az AI-k mennyire alkalmasak olyan területekre, ahol nem egyszerű mechanisztikus lépéseket kell reprodukálniuk, hanem összetett és apró részletekre bomló kérdésekkel kell foglalkozniuk, mint amilyen a jog.

Az University College London, a sheffieldi és a pennsylvaniai egyetem kutatóinak kísérlete alapján egész jól szerepelnek a robotok, de azért mégsem számítanak arra, hogy a közeljövőben fölöslegessé tehetik majd az ügyvédeket vagy a bírákat.

Arra viszont jók az ilyen algoritmusok, hogy mintázatokat fedezzenek fel az ítélkezési gyakorlatban, és segítsenek megjósolni, egyes ügyeknek milyen kimenetele lehet.

A kutatók 584 ügy angol nyelvű leiratát nézettek át az algoritmussal. Ezek három témát, a kínzást, a tisztességes eljáráshoz való jogot és a magánélet tiszteletben tartásához való jogot érintették.

Az algoritmus átfutva a rendelkezésre álló dokumentumokat, a végén megmondta, hogy szerinte történt-e jogsértés vagy sem. A kutatók direkt úgy állították össze a periratokat, hogy egyenlő arányban voltak benne jogsértést kimondó és felmentő ítéletek is.

Az algoritmus olyankor követett el hibákat, amikor két hasonló ügy végén az egyikben kimondta a bíróság a jogsértést, a másik esetben viszont nem. Azaz a jog néha nagyon apró finomságaira nem volt már szeme.

A kutatók folytatni szeretnék a kísérleteket, következő lépésként még több adatot kívánnak feldolgozni.

A közelmúltban egyre több hír született arról, hogy nagy ügyvédi irodák is AI-segítséget vesznek igénybe, hogy a hatalmasra duzzadó jogi adatbázisokból könnyebben nyerjenek ki számukra releváns részleteket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.