A Kossuth tér nyugdíjasai véresre inzultálták volna Ganxsta Zolee-t, ha nekik mesél részegen a történelemről

2016 október 25., kedd 5:19
72

Ha egy rossz passzban lévő, mondjuk nem az érvénytelen népszavazást eufóriában ünneplő Semjén Zsolt belefut a Comedy Central új sorozatába, a Tömény történelembe, akkor másnap már ott lesz a parlament előtt a magyarellenes kábeltévék betiltásáról szóló KDNP-s törvényjavaslat, István királyra azonnal kiterjesztik a nemzeti lobogóra és a himnuszra vonatkozó törvényi védelmet, Lezsák Sándor pedig egy módosítóval beleveszi a védett körbe Koppányt is, a sorozati alkotóit pedig vidám nemzeti lincselésre odaadják a Kossuth téren összegyűlt nyugdíjas tömegnek.

A sorozat az Amerikában futó Drunk History magyar változata, részeg hírességek mesélnek a magyar történelemről, de nem olyan, mint kocsmában belefutni egy Trianonról szóló beszélgetésbe.

Annak ellenére, hogy valószínűleg mindenkinek volt alkoholproblémákkal küzdő tanára az iskolában, a sorozat nem arról szól, hogy a reggelt kicsit erősebben kezdő Zoli bácsi becsukatja a gyerekekkel a könyvet, és elmeséli, hogy valójában mi történt ezer éve. Inkább olyan, mint amikor a magyar focista arról sztorizgat, hogyan lőtt gólt a Barcelonának. Akár megtörténhetett volna.

Hiába férne rá, nem ez a sorozat fogja megmenteni a magyar történelemoktatást, a Tömény történelemre nem érdemes alapozni a gyerekek felkészülését a másnapi dolgozatra. Jó, általában a szülők nem annyira hülyék, mint a politikusok, azért arra az alkotók (rendező Spáh Dávid, operatőr Spáh Károly) is felhívják a figyelmet, hogy az elhangzottakat ne használják ismeretterjesztő vagy oktatási anyagnak.

Vagyis beszéljük át a gyerekkel Ganxsta Zolee „Koppány vezér és a felnégyelés elméletek” című előadását, amiben István királyt kicsit visszamaradottnak nevezi szellemileg és fizikailag is, mert a Turul-táborban ez jól hangzik, de Koppányról sem mond szépeket, és a nemzeti alaptanterv hivatalos javítókulcsában sem ez áll. Ne hozzuk szóba viszont a sorozatot a Kossuth térről frissen zsákmányolt törött sípokkal hazatérő nyugdíjas szomszédnál.

A Comedy Centralon hétfőként este tízkor látható sorozat első epizódjában Ganxsta Zolee és Biri Balázs humorista mesélt, Kamarás Iván szájszinkronizálva játszotta el mindezt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt