Az MSZP soron kívül megtárgyalja, felfüggesszék-e az 56-ról orosz propagandát nyomató Havas Szófia párttagságát

2016 október 26., szerda 11:02
218

Az MSZP országos elnöksége soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését és a fegyelmi eljárás megindítását – közölte a szocialista párt az MTI-vel.

Havas Szófia, aki a szocialista párt egészségügyi tagozatának elnöke, az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, a forradalom kitörését a nyugati titkosszolgálatok művének, egy CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak tartotta.

Az MSZP közleményében rögzítette, véleményük az 1956-os forradalomról világos: Nagy Imre örökségét büszkén vállalják, a hősök és áldozatok emlékét kegyelettel megőrzik. Ez azt jelenti, hogy aki a párt tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti az MSZP alapszabályát – közölték.

Mint írták, Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával, bár tudják, véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban elveszítette édesapját.

Fotó: MSZP / Youtube

Rainer M. János történész 2007-ben Havas hasonló kijelentéséről azt mondta: emögött az a családi tragédia áll, hogy Havas apját (Horn Gyula testvérét) 56-ban megölték, de Rainer így is furcsának tartja, hogy egy parlamenti képviselő a társadalom jelentős többsége által forradalomnak tartott 56-ot ellenforradalomnak nevezi. Nem baj, ha ilyen vélemények is vannak, de az nem szerencsés, ha egy országgyűlési képviselő gondolkodik így, mondta a korszakkal foglalkozó történész.

A Külügyminisztérium kedden az orosz állami tévé riportja miatt bekérette az orosz nagykövetet, miután az LMP erre kérte Szijjártó Péter külügyminisztert. Az oroszok 1956-os paranoiájáról hosszabban is írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt