A Figyelő megírta, hogy masszívan veszteséges az MKB, Matolcsyék erre beperelték a lapot üzleti titok megsértése miatt

politika
2016 október 27., 02:26
comments 105

Mikor az állam megvette a német anyacégtől az MKB Bankot, a Figyelő hetilap általában az élen járt az államosítással kapcsolatos hírek közlésében, majd mikor a bankot továbbadta az állam, a Figyelő leplezte le, hogy az árnyékban maradó új tulajdonosok egyike mögött Szíjj László, a kormányzati közbeszerzések egyik fő haszonélvezője áll.

Az államosítás idején a legtöbb kormányzati forrás olyanokat mondott a bankról, hogy „az MKB egy jó állapotú, kiterjedt hálózatú bank, amelynek vannak veszteséges elemei is", de a Figyelő kormányzati forrásokra hivatkozva megírta, hogy az MKB igenis masszívan veszteséges. Azóta kiderült, hogy a Figyelőnek volt igaza, a lap cikkei nyomán végül kormányzati körökben is elterjedt, hogy az MKB valóban veszteséges.

Erre azonban a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank úgy reagált, hogy beperelte a Figyelő újságíróját, Brückner Gergelyt, üzleti titok megsértése miatt.

A Figyelőnél nem ismerik a feljelentés pontos tartalmát, de Brückert már kihallgatták a rendőrségen 22 hónapja írt cikke miatt, és az ott elhangzottak alapján a jegybank valószínűleg azt kifogásolja, hogy a Figyelő tudomást szerzett egy levélről, amiben Matolcsy György jegybankelnök panaszkodik Lázár Jánosnak az MKB veszteségei miatt. Mivel a Figyelő idézte ennek a levélnek a tartalmát, tehát azt, hogy a hivatalos kormányzati szólamokkal szemben az MKB masszívan veszteséges, a lap Matolcsyék szerint üzleti titkot sértett.

A Figyelő azt írja, hogy

„a precedensértékű ügyet a sajtó megfélemlítésének, vagyis újabb támadásnak értékeljük a független újságírás és a sajtószabadság ellen.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.