Nevetséges körülmények között, komolytalanul folyt a doppingellenőrzés a riói olimpián

sport
2016 október 27., 19:09
comments 57

Összegezte és súlyos hibákat tár fel a WADA tanulmánya a riói olimpia doppingellenőrzéséről. Az ötvenöt oldalas dolgozat legsúlyosabb állítása, hogy hiába rendeltek be ellenőrzésre sportolókat, az értük küldött hostess sokszor egyszerűen nem találta meg az alanyokat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint

volt olyan nap, mikor a vizsgálatok fele elmaradt, mert nem találták a sportolót.

Miután megtalálták az ellenőrizendő versenyzőt, és az mintát is adott, sem ment minden gördülékenyen: közel száz olyan minta van, ami nem párosítható egyértelműen a mintaadóhoz. A leggyakoribb baki a hibás adatbevitel volt.

AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
photo_camera AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

A tanulmány szerint a mintaadások elmaradásának okai a felkészületlen hostessek voltak:

sokuk nem beszélt angolul, így a versenyzők átverhették őket, vagy egyszerűen nem tudták megkérdezni, hogy merre kereshetik a berendelt sportolót.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.