A marihuánától jobban látunk sötétben

Évek óta zajlanak kísérletek, amik azt próbálják igazolni, hogy a kannabiszfogyasztás javíthatja az emberi szem éjjellátó képességét. A tudósokat azért érdekli nagyon ez, mert több közvetett bizonyíték is utal arra, hogy a lehet kapcsolat a kannabisz és az éjjellátó képesség javulása között.

Jamaicában például több megfigyelés szerint a marihuánafogyasztó halászok jobban navigálnak a hajóikkal éjjel, hasonló változás figyelhető meg a hasisozó marokkói bányászok és halászok körében is.

Azt viszont eddig nem tudták, pontosan hogyan segítheti az éjjellátást a marihuána. Korábban azt hitték, hogy a szemet mozgató izmokat lazítja el, ezzel javítva a látást, de egy újabb kutatás azt mutatta ki, hogy a THC

magát a szemet teszi érzékenyebbé a fényviszonyok kisebb változására is.

Ennek oka az lehet, hogy a THC gátolja egy bizonyos fehérje munkáját, és ez a fehérje nátrium-, kálium- és kloridionokat szállít. Ezek az ionok határozzák meg az idegsejtek töltését. Összességében az derül ki a kísérletekből, hogy a kannabinoidok csökkentik a kloridion-koncentrációt a retinában, ezáltal pedig a retina érzékenyebbé válik.

A felfedezést a szem több betegségének gyógyításában is felhasználhatják majd. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.