A marihuánától jobban látunk sötétben

TUDOMÁNY
2016 október 28., 09:41
comments 163

Évek óta zajlanak kísérletek, amik azt próbálják igazolni, hogy a kannabiszfogyasztás javíthatja az emberi szem éjjellátó képességét. A tudósokat azért érdekli nagyon ez, mert több közvetett bizonyíték is utal arra, hogy a lehet kapcsolat a kannabisz és az éjjellátó képesség javulása között.

Jamaicában például több megfigyelés szerint a marihuánafogyasztó halászok jobban navigálnak a hajóikkal éjjel, hasonló változás figyelhető meg a hasisozó marokkói bányászok és halászok körében is.

Azt viszont eddig nem tudták, pontosan hogyan segítheti az éjjellátást a marihuána. Korábban azt hitték, hogy a szemet mozgató izmokat lazítja el, ezzel javítva a látást, de egy újabb kutatás azt mutatta ki, hogy a THC

magát a szemet teszi érzékenyebbé a fényviszonyok kisebb változására is.

Ennek oka az lehet, hogy a THC gátolja egy bizonyos fehérje munkáját, és ez a fehérje nátrium-, kálium- és kloridionokat szállít. Ezek az ionok határozzák meg az idegsejtek töltését. Összességében az derül ki a kísérletekből, hogy a kannabinoidok csökkentik a kloridion-koncentrációt a retinában, ezáltal pedig a retina érzékenyebbé válik.

A felfedezést a szem több betegségének gyógyításában is felhasználhatják majd. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.