Bemutatta a napelemtetős házát a Tesla

Los Angelesben mesélte el Elon Musk, milyennek képzeli a jövő otthonait: mint kiderült, olyannak, amin Tesla napelem borítja a tetőket és Tesla akkumulátor biztosítja a ház energiaszükségleteit.

A Powerball 2 elképzelt rendszer lényege, hogy a háztulajdonosok a teljes tetőszerkezetet lecserélhetik nappanelekre, az ehhez hozzákapcsolt energetikai rendszer révén pedig a ház teljes energiafogyasztását meg lehet oldani napenergiából.

Fotó: Tesla

A Tesla célja az volt, hogy a tetőt helyettesítő szolárcsempéken ne is látszódjon, hogy nem sima tetőről van szó: a hidrografikusan nyomtatott panelekből ráadásul nem készül két ugyanúgy kinéző, azaz minden egyes Tesla-tető máshogy fog kinézni. Musk azt ígéri, hogy ezek az üvegcserepek ellenállóbak lesznek a külső erőkkel szemben, mint a hagyományos cserepek.

A projektet a Tesla és a SolarCity közösen viszi, a sajtótájékoztató pedig alighanem a két cég részvényeseinek is szólt, ugyanis a Tesla szeretné felvásárolni 2,6 milliárd dollárért a SolarCity-t, erről majd novemberben születhet döntés.

A Powerball 2 akkumulátora amúgy 14 kWh energiát képes tárolni, az akkumulátor pedig tízéves garanciával érkezik, 5500 dollár az ára. Arról viszont, hogy mennyibe kerülne a tető és egyáltalán, hogy kerül fel a házakra, nem volt szó.

Musk viszont azt ígérte, hogy évi 4-5 millió új tetőrendszert tudnak majd legyártani az USA-ban, és az ár versenyképes marad majd a hagyományos tetőkkel szemben is. A megoldást főleg újépítésű házakra ajánlják, a már meglévő tetőszerkezetekre könnyebb marad másmilyen napkollektorokat szerelni. (Verge)