Le kellett fújni a férfifogamzásgátló-kísérletet, mert húsz alany is besokallt a mellékhatásoktól

TUDOMÁNY
2016 október 29., 13:58
comments 149

Idő előtt fel kellett függeszteni a legújabb kísérleteket a férfi fogamzásgátlókkal, pedig az új hormonkoktél 96 százalékos hatékonyságúnak bizonyult. De - mint azt a hormonális fogamzásgátlókat évtizedek óta használó nők pontosan tudhatják - ezek a szerek hajlamosabbá tehetik a használókat a hangulati ingadozásokra, emellett pattnásokat is okozhatnak.

Pont ezek miatt a tünetek miatt hagyta abba a kísérletet 20 férfi abból a 320-ból, amin az új koktél - a spermaszámot csökkentő progesztogén és a progesztogén tesztoszteron-csökkentő hatását ellensúlyozó tesztoszteron - szedését. Hatan kizárólag a hangulatváltozásaikra panaszkodtak, nyolcan a hangulatváltozásokhoz kötődő egyébb panaszokra, hatan pedig pattanások, pánikroham, vérnyomásemelkedés vagy erekciós zavar miatt.

A kutatásról szóló tanulmányt jegyző Richard Anderson szerint természetesen a hormonkezelésnek vannak mellékhatásai, de szerinte a résztvevők többsége csak enyhe panaszokról számolt be, és valójában nagyon kevesen léptek vissza a kísérlettől. Vagyis bár lehetnek aggályok, ezek jellemzően ártalmatlan jelenségek. Például voltak, akik kicsit nyomottnak érezték magukat a hormoninjekciók után.

A kutatók szerint amúgy nem is az a cél, hogy megalkossák a tökéletes fogamzásgátlót, hanem hogy életképes alternatívát kínáljanak más módszereknek. Vagyis csak abban bíznak, hogy lesznek, akiknek bejön az új módszer, vagy mondjuk megkímélnék partnerüket a női fogamzásgátlók hangulatingadozásokat vagy pattanásokat okozó mellékhatásaitól.

A félbemaradt kísérlet is hátráltatja, de az új szer bevezetése ettől függetlenül is még távoli - a 96 százalékos hatékonyság ugyan nem rossz, de meg se közelíti a női fogamzásgátlók 99,9 százalékos hatékonyságát. (Via Broadly)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.