Továbbra is reménytelenül leszakadóban a cigányok a munkaerőpiacon

Tbg
gazdaság
2016 október 31., 15:29

„A magyarországi 15–64 éves roma népesség nyolcvan százalékának még mindig csupán legfeljebb általános iskolai végzettsége van, miközben a nem roma lakosság esetében ez az arány csupán 20 százalék.”

- írja a Központi Statisztikai Hivatal legújabb tanulmányára hivatkozva a Magyar Nemzet.

A KSH 2014 óta követi nyomon külön a roma és nem roma lakosság munkaerőpiaci jelenlétét.

A cigányság munkaerőpiaci aktivitásának gyenge számait csak részben magyarázza képzetlenségük: tipikusan olyan helyein laknak Magyarországnak, ahol amúgy is rosszak a munkaerőpiaci mutatók, ráadásul a képzetlenség és az inaktivitás családon belül is könnyebben hagyomázodóik.

Szóval elég lesújtó a kép, javulást alig látni, az elmúlt időszakban csupán a közmunkaprogram hozott némi „statisztikai javulást”:

„2015-ben az előző évihez képest javultak a romák foglalkoztatási mutatói, sőt a javulás mértéke felülmúlta a nem roma népességre jellemzőt. Igaz, ez jórészt a közfoglalkoztatás bővülésének köszönhető: a dolgozó romák 42 százaléka közfoglalkoztatás keretében dolgozott 2015-ben, így minden ötödik közfoglalkoztatott roma volt.”

Részletek, elemzés a Magyar Nemzetben. (MNO)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.