Az ukrán képviselők vagyonbevallásai miatt a főügyész közölte, hogy ellenőrzi azokat, akik 100 ezer dollárnál több készpénzt vallottak be

külföld
2016 november 01., 19:20
comments 100

Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja, hogy azok a parlamenti képviselők és más tisztségviselők, akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál nagyobb készpénzt vallottak be, befizették-e az adót a megjelölt összeg után – jelentette be Jurij Lucenko főügyész Kijevben.

Lucenko a saját vagyonáról azt mondta: a nagyját még a felesége kereste meg üzletasszonyként. A főügyész szerint a felesége az üzleti érdekeltségei egy részét eladta, mielőtt először parlamenti képviselő lett 2012 decemberében, a másik részét pedig a fiukra íratta.

A főügyész bevallása alapján bankszámlákon 6500 dollárt, 469 eurót és 12 514 hrivnyát (kb. 141 ezer forintot) tart, továbbá 150 ezer hrivnyát (kb. 1,7 millió forintot) készpénzben. A felesége, Irina Lucenko egyéb bankszámlákon tartott összegek mellett készpénzben 450 ezer hrivnyát (kb. 5millió forintot), 50 ezer eurót és 280 ezer dollárt tart készpénzben.

Eszerint a főügyész hivatalának a vezető saját feleségét is vizsgálat alá kell vennie.

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, ami szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak (azaz összesen kb. 50 ezer személynek) elektronikusan kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat.

Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabta feltételül Kijevnek a vízummentesség megadásához és a további hitelnyújtáshoz. A vagyonbevallások benyújtási határideje múlt vasárnap éjfélkor járt le, és amikor ezek böngészhetők lettek, sokkolta az egész országot, mennyire gazdagok a politikusok.

Petro Prosenko államfő a bevallása alapján dollárban csak 60 ezret tart készpénzben, valamint 800 ezer hrivnyát, ami csaknem 9 millió forint. A megtakarításai java részét, azaz 27 millió dollárt bankszámlákon tartja, állítása szerint így szeretné ösztönözni az embereket arra, hogy bízzanak meg az ukrán bankszférában.

Volodimir Hrojszman miniszterelnök pedig csak 870 dollár készpénzt vallott be, de a felesége 372 ezer dollárt tart készpénzben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.