Az ukrán politikusok nyílt online adatbázisba töltötték fel a vagyonbevallásukat, és sokkolták az egész országot

Az ukrán kormány az oroszokkal való szakítás és Janukovics elnök elmenekülése óta egy csomó segítséget kér és kap mindenféle nemzetközi szervezettől meg alapítványtól. Ez a segítség általában pénzt jelent, na meg az azzal kapcsolatos tudást, hogy hogyan kellene átláthatóságon és elszámoltathatóságon alapuló, nyugatias államot építeni.

Egy ilyen projekt része volt, hogy az átláthatóság jegyében az ukrán politikusok egy nyilvánosan elérhető és böngészhető online adatbázisba töltik fel a vagyonbevallásaikat. Ezt egy csomó szervezet szorgalmazta és segítette, és többen ettől a lépéstől tették függővé, hogy további pénzügyi segítséget nyújtsanak Ukrajnának.

Arra azonban senki nem számított, hogy az ukrán politikusok többsége ilyen iszonyatosan gazdag.

Az országban, ahol 60 ezer forintnyi hrivnya sincs a havi átlagos jövedelem, rengeteg politikusnak van több százezer eurónyi vagy dollárnyi készpénze. Többüknek 1 millió dollárnál is nagyobb vagyon áll készpénzben.

A rengeteg idegen valuta és a hatalmas készpénzállomány azt mutatja, hogy a politikusok nem igazán bíznak az ukrán bankrendszerben, de ez meg azért visszás, mert nem nagyon tesznek semmit annak érdekében, hogy ezt a bankrendszert gatyába rázzák, pedig a szegényebbek viszont nem nagyon tudják máshol tartani a pénzüket. A Reuteres összesítése szerint a 24 tagú ukrán kormány összesen több mint 7 millió dollár készpénzzel rendelkezik. Porosenko elnök parlamenti frakciójának két tagja, a Dubnyevics-testvérek pedig összesen 26 millió dollár készpénzt tartanak otthon.

Petro Porosenko ukrán elnök (AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY)

Ezen felül kiderült az is, hogy rengeteg politikus kifejezetten luxus körülmények között él. A miniszterelnöknek például 1,2 millió dollárnyi és 460 ezer eurónyi készpénze mellett komoly luxuskaróra-gyűjteménye is van.

De nemcsak a kormányoldalon van ez így, az egyik legnagyobb ellenzéki vezetőnek például több mint 1700 üveges borgyűjteménye van, amiben a legdrágább palack 10 ezer dollárba kerül. A képviselő tulajdonában van az Anna Karenina egyik első kiadása is a könyv legalább 5500 dollárt ér.

Porosenko pártjának frakcióvezetője inkább műkincseket gyűjt, vannak XIV. századi ikonjai de drága impresszionista festményei is. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.