Putyin vagy hazudott, vagy elhitte a hazugságot, amit a saját dezinformációs propagandagépezete talált ki

Média
2016 november 01., 19:17
comments 200

Hétfőn egy etnikumok közötti kapcsolatokról szóló moszkvai konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök felidézett egy hírt, miszerint az osztrák legfelsőbb bíróság felmentett egy iraki menekültet, aki megerőszakolt egy 10 éves fiút. Putyin ezzel amellett érvelt, hogy Oroszországnak a saját tapasztalataira, nem az európaiakéra kellene hagyatkoznia, ha az etnikumok közötti kapcsolatokról van szóló.

Putyin azt mondta:

„Láttátok mi történt: egy bevándorló megerőszakolt egy gyereket az egyik európai országban. A bíróság felmentette, két okból: egy, a férfi nem beszélt a befogadó ország nyelvén, kettő, nem tudta, hogy a fiú – mert egy fiú volt – tiltakozott.”

A hír az orosz állami és propaganda-oldalaktól terjedt, felkapta az alt right-mozgalom is, Magyarországon pedig a Habony-média lapjai közölték lelkesen.

Csakhogy nem igaz. A valóságban a legfelső bíróság nem felmentő ítéletet hozott, hanem új eljárás kiírását rendelte el, és visszarendelte első fokra az ügyet. Ráadásul nem a férfi bűnösségével, hanem az elkövetett cselekedet tényállásával szemben merült fel kérdés: azt szeretnék, ha a férfit egy súlyosabb bűncselekmény vádjával állítanák bíróság elé. (Most is előzetes letartóztatásban van, 2017-ben tárgyalják újra az ügyét.)

Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik / AFP
photo_camera Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik / AFP

Ezek szerint két nyomasztó lehetőség közül választhatunk:

  1. Putyin pontosan tudta, hogy amit mond, hazugság, ennek ellenére – az igazságon túli politika értelmében – beleállt.
  2. Putyin elhitte a saját, totális kommunikációs háborút folytató propagandagépezetének a hazugságát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.