Putyin vagy hazudott, vagy elhitte a hazugságot, amit a saját dezinformációs propagandagépezete talált ki

2016 november 1., kedd 19:17
222

Hétfőn egy etnikumok közötti kapcsolatokról szóló moszkvai konferencián Vlagyimir Putyin orosz elnök felidézett egy hírt, miszerint az osztrák legfelsőbb bíróság felmentett egy iraki menekültet, aki megerőszakolt egy 10 éves fiút. Putyin ezzel amellett érvelt, hogy Oroszországnak a saját tapasztalataira, nem az európaiakéra kellene hagyatkoznia, ha az etnikumok közötti kapcsolatokról van szóló.

Putyin azt mondta:

„Láttátok mi történt: egy bevándorló megerőszakolt egy gyereket az egyik európai országban. A bíróság felmentette, két okból: egy, a férfi nem beszélt a befogadó ország nyelvén, kettő, nem tudta, hogy a fiú – mert egy fiú volt – tiltakozott.”

A hír az orosz állami és propaganda-oldalaktól terjedt, felkapta az alt right-mozgalom is, Magyarországon pedig a Habony-média lapjai közölték lelkesen.

Csakhogy nem igaz. A valóságban a legfelső bíróság nem felmentő ítéletet hozott, hanem új eljárás kiírását rendelte el, és visszarendelte első fokra az ügyet. Ráadásul nem a férfi bűnösségével, hanem az elkövetett cselekedet tényállásával szemben merült fel kérdés: azt szeretnék, ha a férfit egy súlyosabb bűncselekmény vádjával állítanák bíróság elé. (Most is előzetes letartóztatásban van, 2017-ben tárgyalják újra az ügyét.)

Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik / AFP Fotó: Sergey Guneev

Ezek szerint két nyomasztó lehetőség közül választhatunk:

  1. Putyin pontosan tudta, hogy amit mond, hazugság, ennek ellenére – az igazságon túli politika értelmében – beleállt.
  2. Putyin elhitte a saját, totális kommunikációs háborút folytató propagandagépezetének a hazugságát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt