Trumpot már a kínaiak oktatják ki klímavédelmi ügyekben

Donald Trump republikánus elnökjelölt többször fenyegetőzött azzal, hogy ha elnökké választják, az Egyesült Államok nevében felmondja a párizsi klímamegállapodást. Ez a megállapodás az utóbbi évek legnagyobb szabású nemzetközi egyezménye, 200 ország fogadott el benne közös klímapolitikai és környezetvédelmi célokat, köztük a világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója, Kína és az Amerikai Egyesült Államok.

Trump szerint azonban az egyezmény túl nagy terhet ró az Egyesül Államokra, és komoly lemondásokkal is jár, ezért nem feltétlenül érdemes elfogadni.

Ezeket a kijelentéseket kritizálva kínai vezető azt mondták, hogy az a vezető, aki nem ismeri fel, hogy a világ a környezettel való nagyobb egyensúly, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a harmónia felé halad, az egyrészt nem felelős vezető, másrészt bizonyára nem képviselheti hitelesen az emberek akaratát.

Ez a beszólás két szempontból is rendkívüli. Az egyik, hogy épp Kína oktat ki valakit környezetvédelemből, az ország, ami az utóbbi 50 évben a villámgyors iparosítás miatt brutális mértékben növelte a károsanyag-kibocsátását, és rövid időn belül a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb és legszennyezettebb vidékévé vált. A másik, hogy a kínai vezetők szinte soha nem kritizálnak nyíltan jelölteket egy-egy ország választása előtt, mert el akarják kerülni a látszatot, hogy más államok belpolitikájába avatkoznának. Általában csak akkor vágnak vissza, ha egy kampányoló politikus kritizálja őket. (Reuters)