Trumpot már a kínaiak oktatják ki klímavédelmi ügyekben

külföld
2016 november 01., 12:20
comments 116

Donald Trump republikánus elnökjelölt többször fenyegetőzött azzal, hogy ha elnökké választják, az Egyesült Államok nevében felmondja a párizsi klímamegállapodást. Ez a megállapodás az utóbbi évek legnagyobb szabású nemzetközi egyezménye, 200 ország fogadott el benne közös klímapolitikai és környezetvédelmi célokat, köztük a világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója, Kína és az Amerikai Egyesült Államok.

Trump szerint azonban az egyezmény túl nagy terhet ró az Egyesül Államokra, és komoly lemondásokkal is jár, ezért nem feltétlenül érdemes elfogadni.

Ezeket a kijelentéseket kritizálva kínai vezető azt mondták, hogy az a vezető, aki nem ismeri fel, hogy a világ a környezettel való nagyobb egyensúly, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a harmónia felé halad, az egyrészt nem felelős vezető, másrészt bizonyára nem képviselheti hitelesen az emberek akaratát.

Ez a beszólás két szempontból is rendkívüli. Az egyik, hogy épp Kína oktat ki valakit környezetvédelemből, az ország, ami az utóbbi 50 évben a villámgyors iparosítás miatt brutális mértékben növelte a károsanyag-kibocsátását, és rövid időn belül a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb és legszennyezettebb vidékévé vált. A másik, hogy a kínai vezetők szinte soha nem kritizálnak nyíltan jelölteket egy-egy ország választása előtt, mert el akarják kerülni a látszatot, hogy más államok belpolitikájába avatkoznának. Általában csak akkor vágnak vissza, ha egy kampányoló politikus kritizálja őket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.