115 újságírót öltek meg tavaly a munkája miatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az ENSZ tudományos-kulturális szervezete, az UNESCO szerdán, "az újságírók elleni bűncselekmények büntetlensége megszüntetésének nemzetközi napja" alkalmából tette közzé a munkájuk miatt levadászott újságírók számairól szóló statisztikáit.

Tüntetők Mexikó madridi nagykövetsége előtt. Ruben Espinosa fotós újságíró és Nadia Vera aktivista halála miatt demonstrálnak. Tavaly Espinosa volt a hetedik újságíró, akit megöltek az országban. Fotó: CITIZENSIDE/MARCOS DEL MAZO

Az egyik legvéresebb év volt ez a tavalyi az újságírás történetében,

ennél többen csak 2012-ben haltak meg azért, mert tudósítottak a világ dolgairól, akkor 124-en haltak meg emiatt. 2014-ben 98-an vesztették életüket tudósítás közben.

Az elmúlt 9 évben összesen 827 újságíró halt meg erőszak miatt, igaz az adatokkal szolgáló 59 ország összesen 402 hivatalos, regisztrált esetről számolt be. Ennél is megrázóbb adat, hogy ezek közül összesen 63 esetben zajlott eljárás a felelősök felderítés érdekében, ami a hivatalos adatok alapján 16, az UNESCO szerint viszont összesen 8 százalékos arány.

"A rendelkezésre álló adatok szerint tízből kevesebb mint egy esetben folytattak törvényes eljárást az újságírók halála körülményeinek kiderítésére"

- írj az ENSZ-szervezet.

Az arab országokban - különösen Szíriában, Irakban, Jemenben és Líbiában - a legrosszabb a helyzet, 2014-ben és 2015-ben 213 megölt újságíró közül 78 itt halt meg, többségében a szíriai konfliktusról történő tudósítás közben. Latin-Amerikában és a Karib-térségben ezidő alatt 51, Ázsiában 34, Afrikában 27, Kelet- és Közép-Európában riporter gyilkoltak meg. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.