Pruck Pál lánya nyílt levélben ment neki az 1956-os Emlékbizottságnak, ami Dózsa László nevét írta ki a szabadságharcos fiú képére

történelem
2016 november 02., 13:16
comments 412

Mint ismert, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kitett plakátok egyikén egy fiatal szabadságharcos portréján Dózsa László színész-rendező neve szerepel, csakhogy jelentkezett a 2000-ben meghalt Pruck Pál unokatestvére, aki a hétfői RTL Híradóban elmondta: Pruck Pál látható a fotón, ami alá még a szerző, a Life fotósa is az ő nevét írta oda annak idején.

Dózsa László emiatt kedden bejelentette, hogy kegyeleti okból lemond arról, hogy a képen az ő neve szerepeljen, de azt továbbra is fenntartotta, hogy ő látható rajta. Ennek bizonyítására az RTL Klubnak elküldött magáról egy 1955-ös fotót, és egy fotót arról a sapkáról, amit 56-ban hordott, akkor is, amikor a fotó készült.

Balra a fiatal 56-os fegyveres, középen Pruck Pál abban az időben, jobbra Dózsa László gyerekként
photo_camera Balra az 56-os hős, középen Pruck Pál fiatalkorában, jobbra Dózsa László gyerekként (Forrás: RTL Híradó)

A 168 óra szerdán közölte Pruck Pál lányának az 1956-os Emlékbizottsághoz intézett nyílt levelét. Csőkéné Pruck Erika azt kérte Dózsa Lászlótól, hogy ne kegyeleti okból mondjon le arról, hogy az ő neve szerepeljen a fotón, hanem mert a fotón egyértelműen Pruck Pál látható. Az emlékbizottságnak ezt üzente:

„Mielőtt önök ezt a fotót felhasználták, egyáltalán utánajártak annak, hogy ki van a képen? Ezt a fotót a keletkezése óta ismeri a család, és mi, Pruck Pál gyerekei, születésünk óta. Én száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a fotón az én édesapám van. Maga a fotós is odaírta. De ha ez nem lenne elég, 1986-ban, a forradalom 30. évfordulóján még riportot is készítettek vele. Önök erről nem tudtak?”

Csőkéné Pruck Erika annyit kér: „Semmi gondom, se nekem, se a testvéreimnek azzal, hogy a fotót felhasználják, de akkor a pontos névvel és adatokkal tegyék: Pruck Pál, 1942–2000. Sem az édesapánknak, sem nekünk soha semmiféle előnyünk, hasznunk ebből a képből nem származott. Édesapánk soha nem kapott kitüntetést, igaz, nem is várta el.”

Az 1986-os riportfilmnek az Index is utánanézett, és mint írják, az OSA archívumában VHS kazettán fellelhető anyagban tényleg megmutatják a híres fotót, és Pruck Pál is nyilatkozott. Elmondta, hogy abban az évben decemberben töltötte be a tizennégyet, mint kis taknyos jelent meg a képe a külföldi magazinokban. Pruck 1986-ban így fogalmazott:

„Balhé volt, tetszett, srácok voltunk, szabadok voltunk, nem parancsolt senki.”

A 168 óra interjút is készített Eörsi László történésszel, aki szerint szinte minden részlet, amit Dózsa László az 56-os szerepéről mesélt, úgy, ott és akkor valószínűleg nem történhetett meg, ahogy mondta.

A Balog Zoltán és Schmidt Mária vezette állami emlékbizottság továbbra sem szólalt meg az ügyben, így nem tudni, honnan vették, hogy Dózsa László szerepel a fotón, illetve hogy átírják-e a plakáton szereplő nevet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.