Az üresen álló Teknősházra elégetett uniós pénz már Lázárnak is sok

„Nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakoznak az európai uniós forrásokkal”

- mordult fel Lázár János, amikor megkérdezték, mit gondol a szabolcsi Teknősházról, amit úgy sikerült megépíteni 660 millió forintból, hogy már az átadása pillanatában is használhatatlan volt.

A rakamazi Teknősház.

Szerdán írtuk meg, hogy az önkormányzat 2009 végén 526 milliós uniós támogatást kapott a projektre, amivel nem csak csúsztak, de még az el nem végzett munkákat is leigazolták és kifizették. Ennek ellenére a Teknősház most sincs látogatható állapotban.

Az épületet az előző, egyébként fideszes polgármester, Farkas Ernő avatta fel négy éve, de aztán kiderült, hogy olyan silány munkát végeztek a kivitelezők, hogy nem a Teknősház nem kapta meg a használatbavételi engedélyt.

Lázár János szerint Rakamaz önkormányzatára nézve súlyos következményei lehetnek az ügynek. Elmondta, hogy az NGM belső vizsgálatot folytat az ügyben, ha ennek vége, akkor a Miniszterelnökség még külön kivizsgálja az ügyet.

Ami azért érdekes, mert már nem a félig sem kész épületet lelkesen felavató fideszes Farkas Ernő a polgármester, hanem a független Bodnár László. A kormány pedig azért, hogy mentse a menthetőt, 80 millió forint plusz pénzt adott Rakamaznak, hogy fejezzék be az épületet, az önkormányzat is felvett 60 milliós hitelt, hogy legalább a használatbavételi engedélyt megkapják négy évvel az avatás után.

A Teknősházat megöröklő rakamazi önkormányzat most 228,5 milliós, önrész nélküli támogatást szeretne a kormánytól, hogy be is tudják rendezni az épületet valamivel, ami érdekli a turistákat. A projekt már most is 800 milliónál jár, ezzel menne egymilliárd fölé a teljes költség.

Csakhogy Lázár János nem tartja valószínűnek, hogy megkapják a támogatást, ha így költötték el az első szakaszra kapott pénzt. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzat visszaélt-e a kormány jóhiszeműségével (azt nem említette, hogy a korábbi fideszes polgármesterre gondol-e). Felháborítónak nevezte, hogy ennyi pénzből egy ilyen projektet tudtak megtervezni és megvalósítani.

Ha viszont nem lesz pénz, akkor tényleg egy tök üresen álló épületre költöttek el 800 milliót.