Az üresen álló Teknősházra elégetett uniós pénz már Lázárnak is sok

POLITIKA
2016 november 03., 14:25
comments 149

„Nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakoznak az európai uniós forrásokkal”

- mordult fel Lázár János, amikor megkérdezték, mit gondol a szabolcsi Teknősházról, amit úgy sikerült megépíteni 660 millió forintból, hogy már az átadása pillanatában is használhatatlan volt.

A rakamazi Teknősház
photo_camera A rakamazi Teknősház.

Szerdán írtuk meg, hogy az önkormányzat 2009 végén 526 milliós uniós támogatást kapott a projektre, amivel nem csak csúsztak, de még az el nem végzett munkákat is leigazolták és kifizették. Ennek ellenére a Teknősház most sincs látogatható állapotban.

Az épületet az előző, egyébként fideszes polgármester, Farkas Ernő avatta fel négy éve, de aztán kiderült, hogy olyan silány munkát végeztek a kivitelezők, hogy nem a Teknősház nem kapta meg a használatbavételi engedélyt.

link Forrás
Lázár János szerint Rakamaz önkormányzatára nézve súlyos következményei lehetnek az ügynek. Elmondta, hogy az NGM belső vizsgálatot folytat az ügyben, ha ennek vége, akkor a Miniszterelnökség még külön kivizsgálja az ügyet.

Ami azért érdekes, mert már nem a félig sem kész épületet lelkesen felavató fideszes Farkas Ernő a polgármester, hanem a független Bodnár László. A kormány pedig azért, hogy mentse a menthetőt, 80 millió forint plusz pénzt adott Rakamaznak, hogy fejezzék be az épületet, az önkormányzat is felvett 60 milliós hitelt, hogy legalább a használatbavételi engedélyt megkapják négy évvel az avatás után.

A Teknősházat megöröklő rakamazi önkormányzat most 228,5 milliós, önrész nélküli támogatást szeretne a kormánytól, hogy be is tudják rendezni az épületet valamivel, ami érdekli a turistákat. A projekt már most is 800 milliónál jár, ezzel menne egymilliárd fölé a teljes költség.

Csakhogy Lázár János nem tartja valószínűnek, hogy megkapják a támogatást, ha így költötték el az első szakaszra kapott pénzt. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy az önkormányzat visszaélt-e a kormány jóhiszeműségével (azt nem említette, hogy a korábbi fideszes polgármesterre gondol-e). Felháborítónak nevezte, hogy ennyi pénzből egy ilyen projektet tudtak megtervezni és megvalósítani.

Ha viszont nem lesz pénz, akkor tényleg egy tök üresen álló épületre költöttek el 800 milliót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.