A Médiatanács nem indít eljárást a kormánynak kampányoló közmédia ellen

A Médiatanács elutasította a közmédia népszavazási dömpingje elleni panaszt. A népszavazás előtti pénteken az M1 Kommentár nélkül című blokkjábban minden órában megszólaltattak egy ismertebb embert, aki elmondta, miért kell NEM-mel szavazni. A panasztevő azt kifogásolta, hogy

a műsorban kizárólag a kormány álláspontjával egyező vélemények jelentek meg, amit általában nem közszolgálatnak, hanem propagandának szoktak nevezni.

A Médiatanács ez még belefér a műsorkészítők szerkesztői szabadságába, ami alapján „szabadon dönthetnek a műsorszerkesztés, a hírszerkesztés, a hírek megválasztása tekintetében is”.

Megjegyezték, hogy nem tudnak médiahatósági felügyeleti eljárást indítani, mivel a „közmédia kiegyensúlyozott, pártatlan és objektív tájékoztatási kötelezettségével” kapcsolatos jogi kötelezettségeket a médiaszolgáltatásról szóló törvény nem konkretizálja. Ez alapján nem indítottak hatósági eljárást.

Az erről szóló levél Last days of M1 Híradó oldalán jelent meg.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.