Hidegháborús atombombát talált egy búvár a Csendes-óceánban

Egy búvár, Dean Smyrichinsky elindult a korábban Queen Charlotte-szigetekként is ismert Haida Gwaii-ra, hogy búvárkodjon egy kicsit. Szokásától eltérően egy addig ismeretlen útvonalat kezdett bejárni. Rövidesen egy nagyon-nagyon fura tárgyra bukkant a víz alatt. Így írta le:

„Nagy volt, kábé 12 láb (=kb 3,6 méter) hosszú. Úgy nézett ki, mint egy hosszú, félbevágott bagel, aminek a szélét visszahajlították, mintha két félgömb lenne. Soha nem láttam még ilyen furcsa dolgot”

Smyrichinsky nem hitt a szemének, azt hitte, ufóval talákozott. Körbekérdezett a búvárkollégák között, de egyikőjük sem szokott arra úszni, nem tudták, miről beszél.

Rövidesen kiderült, hogy a búvár nem akármit talált, hanem egy hidegháborús bombát. A Mark IV névre hallgató nukleáris fegyvert az amerikai hadsereg egyik hadgyakorlata közben vesztették szem elől 1950. február 13-án, azóta eltűnt bombaként tartották nyilván.

A hadsereg különítménye már úton van a helyszínre, hogy megvizsgálják és ha szükség van rá, hatástalanítsák a bombát. (Guardian)