Orosz nacionalisták a parlamentben gyilkolták volna meg a montenegrói miniszterelnököt

külföld
2016 november 07., 05:12
comments 87

Az ország főügyésze, Milivoje Katnić számolt be minderről. Nyomozásuk eredményét ismertetve elmondta, hogy Oroszországból érkezett nacionalisták bűnszervezetet hoztak létre, és a tervük az volt, hogy betörnek a montenegrói parlamentbe, meggyilkolják a távozó miniszterelnököt, Milo Đukanovićs-ot, és egy oroszbarát kormányt segítettek volna hatalomra.

Még október 16-án tartóztattak le az országban 20 embert, köztük szerb és montenegrói állampolgárokat is. Tizennégyen még mindig fogságban vannak, köztük olyanok is, akikről feltételezik, hogy oroszbarát szakadár oldalon harcoltak az ukrán fronton is.

A távozó Milo Djukanovic (AFP PHOTO / SAVO PRELEVIC)
photo_camera A távozó Milo Djukanovic (AFP PHOTO / SAVO PRELEVIC)

Az orosz hivatalnokok tagadták, hogy bármi közük lenne bármihez, ugyanakkor korábban az ország nyíltan támogatta azokat a 'hazafias' montenegrói szervezeteket, melyek nyíltan támadták Montenegro csatlakozási igényét a NATO-hoz.

Katnić elmondta azt is, hogy nincs azzal kapcsolatban semmiféle bizonyítékuk, hogy az orosz állam állna a puccskísérlet mögött. De azt látni, hogy két orosz nacionalista volt a főszervező.

Beszélt arról is, hogy a választások estéjén 500 ember érkezett volna a fővárosba, akiknek a célja az erőszak szítása lett volna.

Montenegro NATO-csatlakozásának ötlete régóta nagyon heves felháborodást vált ki Moszkvában. A jelenlegi állás szerint az apró ország akár már 2017 tavaszán csatlakozhat, ha mind a 28 tagállam parlamentje ratifikálja az erről szóló megállapodást.

A montenegrói helyzettel nemrég részletes cikkben is foglalkozunk:

link Forrás

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.