Kormányválság Észtországban

2016 november 10., csütörtök 5:50
Taavi Rõivas észt miniszterelnök az elbukott bizalmi szavazás után távozóban. AFP PHOTO / RAIGO PAJULA Fotó: RAIGO PAJULA

63:28 arányú vereséget szenvedett a parlamenti bizalmatlansági szavazáson Észtország miniszterelnöke, Taavi Rõivas, miután a kormányzó Reform Párt két koalíciós partnere, a szociáldemokraták és a Pro Patria et Res Publica Szövetség (IRL) kilépett a kormányból.

Ezzel eldőlt, hogy közel két évtized után a Reform Párt kiesik a hatalomból, helyét a hagyományosan oroszbarát Középpárt veheti át - ezzel pedig vége szakadhat a párt hagyományos oroszbarátságának. Kadri Simson, a párt parlamenti frakcióvezetője szerint új vezetőjük, Jüri Ratas "észt hazafi". "Nem fog változni Észtország politikája a NATO-val és az EU-val szemben" - ígérte, ahogy azt is, hogy az Oroszországgal szembeni politika is változatlan marad.

Simsont a hétvégén választották pártelnökké Edgar Savisaar helyett, aki korábban akadálya volt az együttműködésnek bármelyik másik észt párttal. Savisaar távozása adott lehetőséget az IRL-nek és a szociáldemokratáknak a koalíció felmondására a Reform Párttal. Erre amúgy az adta az okot, hogy a pletykák szerint Rõivas és a Reform Párt a szociáldemokraták és az IRL vezetőinek kormányból való kiszorítására készült. (Via Politico.eu)