Több mint egymilliárd dollárt találtak az Oroszországba menekült két ukrán politikus számláin

külföld
2016 november 11., 13:03
comments 97

A Majdan-tüntetések miatt megbukó, és Oroszországba menekülő Viktor Janukovics exállamfő és volt miniszterelnöke, Mikola Azarov számláin több mint 1,15 milliárd dollár van részben készpénzben, részben pedig értékpapírokban.

Ez csak az a vagyon, amit az ukrán állami Oscsadbankban tárolt Janukovics és Azarov. A bank elnöke, Andrij Pisnij hizta nyilvánosságra az összeget pénteken - írja az MTI.

Megalakulása után az új ukrán kormány úgy számolt, hogy három év alatt Janukovics elnök és köre úgy 70 milliárd eurót(!) nyúlhatott le az ukrán pénzügyi rendszerből. A műkincseiből külön kiállítást nyitottak. Az elnöki vécé pedig így nézett ki:

Az ukrán pénzügyi felügyelet még 2014 júniusában 42 vállalatról állapította meg, hogy kapcsolatba hozhatók a 2014 februárjában leváltott oroszbarát exelnökkel. Ezek közül 19 vállalat számláin összesen 1,5 milliárd dollárt zároltak.

Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök, Janukovicsék után lett kormányfő 2014 februárja és 2016 áprilisa között - többször sürgette, hogy a zárolt összegeket az állam mihamarabb kobozza el, és építse be az ország költségvetésébe. Ez azonban csak azután válik lehetségessé, ha a kijevi parlament elfogadja az elkobzásokról szóló törvényt, amelyet új változatban a kormány idén szeptemberben terjesztett a törvényhozás elé.

Volodimir Hrojszman jelenlegi miniszterelnök szintén több ízben figyelmeztetett arra, hogy a törvény elfogadásának elhúzódása miatt ezek az összegek eltűnhetnek.

Ukrajnában nemrég sokkolta a közvéleményt, hogy a jelenlegi politikusaik mennyire gazdagok. Az országban, ahol 60 ezer forintnyi hrivnya sincs a havi átlagos jövedelem, rengeteg politikusnak van több százezer eurónyi vagy dollárnyi készpénze. Többüknek 1 millió dollárnál is nagyobb vagyon áll készpénzben. De ez csak a töredéke Janukovicsék vagyonának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.