Putyin szóvivője szerint Trumpnak azzal kellene kezdenie az elnökséget, hogy visszavonja a NATO-t az orosz határ mellől

Bizalomépítő jelleggel Donald Trump lassíthatná a NATO terjeszkedését vagy visszavonhatná a szövetség haderejét az orosz határok közeléből

- vetette fel az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

„Ez afféle enyhüléshez vezetne Európában” - így Peszkov, aki szerint a NATO izmai egyre terjedelmesebbek, és egyre közelebb húzódnak Oroszországhoz. Peszkov arról sajnos nem beszélt, hogy a Krím bekebelezésével és az ukrajnai háborúval az orosz haderő nemcsak közelebb húzódott a NATO határaihoz, de megmutatta azt is, hogy az oroszok ugrásra készek.

A NATO tagállamai a nyáron varsói csúcstalálkozójukon döntöttek arról, hogy fejlesztik a szövetség kapacitásait Lengyelországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában az Oroszország jelentette fokozott fenyegetés miatt. Az Egyesült Államok jövőre ezer katonát küld Lengyelországba.

Trump a kampányban arról beszélt, hogy a NATO idejétmúlt, mert egy már nem létező, szovjet fenyegetés ellen találták ki. A megválasztott elnök olyat is mondott, hogy az Egyesült Államok nem biztos, hogy megvédi azokat az országokat, amelyek nem veszik ki megfelelően részüket a kölcsönös védelem költségeiből. Itt lényegében arról beszélt, hogy nem védik meg tovább Japánt és Dél-Koreát, de megválasztása után nem sokkal felhívta a dél-koreai miniszterelnököt, és megnyugtatta, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, továbbra is meg fogják védeni Szöult az észak-koreai fenyegetéstől.

Peszkov a NATO-t a konfrontáció eszközének nevezte, és azt mondta, hogy a szövetség terjeszkedése miatt Oroszországban nem érzik magukat biztonságban.