Trump győzelme alaposan bekavarhat Putyinnak

külföld
2016 november 13., 08:15
comments 168

Érdekes felvetést fogalmazott meg a Guardian orosz publicistája, Oleg Kashin. Szerinte Vlagyimir Putyinnak komoly problémákat okozhat Donald Trump megválasztása, mert így

az Egyesült Államok már nem ellenség,

vagyis immár nem lehet minden és bármilyen orosz problémáért az amerikaiakat hibáztatni. Ez a zavarodottság Kashin szerint már a Trump győzelmére adott reakciókból is látszott.

Miközben a középkáderek látványosan ünnepeltek, a felső vezetés próbálta jelentéktelennek beállítani a történteket.

Ami már csak azért is furcsa, mert az orosz állami propaganda sokkal nagyobb figyelmet szentelt az amerikai elnökválasztásnak, mint az idei orosz parlamenti választásoknak. Az RT televízióban már két nappal a szavazás kezdete - nem a vége, a kezdete - előtt állandóan mutatták a visszaszámlálót az amerikai választás kezdetéig.

Trump győzelme után Putyin pártjának parlamenti képviselői örömmel gratuláltak, az omszki kormányzó, Viktor Nazarov pedig arról beszélt, hogy tulajdonképpen Putyin Egységes Oroszország pártja nyerte az amerikai választást.

A miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev ehhez képest arról beszélt, hogy Oroszországnak sokkal fontosabb problémái is vannak annál, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig mindenkit arra intett, hogy majd cselekedetei, ne pedig kampánybeszédei alapján ítéljék meg Trumpot.

Ez érthető is. Putyin Oroszországában minden rossz forrásaként az Egyesült Államokat szokták okolni, ezt pedig nagyon megnehezíti, hogy jövő januártól az a Donald Trump lesz az elnök, akit annyira imádtak, és akit Oroszország szövetségeseként állítottak be. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.