Hivatalos: a felcsúti kisvasút nem pöfög Etyekig

POLITIKA
2016 november 16., 16:20
comments 90

Több mint 3,7 milliárd forintból megindul a Pannónia Szíve fejlesztési program első üteme, jelentette be Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Tessely Zoltán hosszú beruházási listát mutatott be, többek közt

  • az etyeki Gasztrosétány borospincéit, présházait és zártkertjeit összekötő út bazalt kockakő burkolatot kap,
  • parkolók épülnek,
  • a villamos légkábeleket földkábelekkel helyettesítik,
  • elkészül a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer és csatornahálózat,
  • egy felújított sváb parasztházban elkészül a Kitelepítettek Magyarországi Emlékháza,
  • több mint 20 kilométernyi új kerékpárút épül.

Hiába a hosszú fejlesztési lista, egy valami fájóan hiányzik. Tessely Zoltán szerdán hivatalosan is megerősítette:

egyelőre nem épül meg a felcsúti kisvasút Bicske és Etyek közti szakasza.

A kisvasút nyomvonalát úgy tervezték meg korábban, hogy az több etyeki ház kertjén is átröfögött volna. A lakossági felháborodást Tessely sértődött levele követte:

ha nem tetszik a nyomvonal, terveztessen újat a település. Saját költségén.

A Bicske-Etyek közti vonal amúgy 8 milliárdba, a felcsúti ághoz kötése 1 milliárdba került volna, miközben a Speciál­terv Kft. megvalósíthatósági tanulmánya szerint a két város között naponta nyolcvanan utaznak busszal. A dolgozat szerint így

évi 28,6 millió forintos hiányt termelt volna a kisvonat.

Eddig 850 milliót költöttek az 5,7 kilométer hosszú vonalra, amin három állomás van: kettő Felcsúton, egy Alcsútdobozon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.