Idén 40, újságírók elleni támadást regisztráltak Oroszországban

Oroszországban az idén eddig 40, újságírók elleni támadást regisztráltak, ugyanakkor nem mindegyiket vizsgálták ki kimerítően a hatóságok - közölte szerdán Leonyid Levin, az orosz állami duma (alsóház) tájékoztatáspolitikai és távközlés-technológiai bizottságának elnöke.

Az ellenzéki Igazságos Oroszország párthoz tartozó képviselő egy ilyen támadás ügyében elfogadott határozatról (amit Jurij Csajka főügyészhez és Alekszandr Basztrikinhez, az orosz Nyomozó Bizottság elnökéhez is eljuttatnak), azt mondta: az orosz újságíró-szövetség csak az elmúlt két hónapban legalább 5 esetről tud, amikben tömegtájékoztatási eszközök képviselőit bántalmazták.

„Az idén összesen mintegy 40, újságíró elleni támadást regisztráltak. Az összes ügyben indokoltan vélelmezhető, hogy a támadások összefüggésben állnak az érintett újságírók szakmai feladatainak teljesítésével” – mondta Levin, aki sajnálja, hogy a hatóságok nem minden esetben folytattak kimerítő vizsgálatot, illetve nem mindig sikerült az elkövetők személyazonosságát megállapítani és bíróságon felelősségre vonni őket. (MTI)