John McCain szerint a Trump-kormány a zsarnokok ellen, így a Putyin ellen harcolók oldalán áll majd

Még mindig keveset lehet tudni arról, hogyan fog festeni az amerikai külpolitika Donald Trump vezetése alatt. Az egyik nagy kérdés még mindig az, hogy mekkora befolyásra tudnak szert tenni azok a Trump-közeli tanácsadók, akik jóval elnézőbbek lennének Vlagyimir Putyin dolgaival szemben.

A veterán republikánus szenátor, John McCain kedden igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy ettől nem kell tartani, az új Trump-kormány ugyanis azok oldalán áll, akik a zsarnokság ellen harcolnak, nem pedig az egykori KGB-ügynök oldalán, aki hazáját zsarnokságba rántotta.

(Win McNamee/Getty Images/AFP)

McCain jelenleg a szenátus alatt működő Fegyveres Erők Bizottságának elnöke, és a testületnek komoly szava van a védelmi miniszter kinevezésében is. Közleményében McCain előbb Oroszország Szíriában elkövetett bűneit sorolta fel, majd arról írt, hogy Vlagyimir Putyin ugyan jelezte, hogy Trump megválasztása után javítani akarja a két ország kapcsolatát.

Annyira hihetünk ebben a kijelentésben, mint bármi másban, amit az egykori KGB-ügynök tett, aki az országát zsarnokságba taszította, meggyilkolta a politikai ellenfeleit, megszállta a szomszédait, fenyegette az USA szövetségeseit és megpróbálta aláásni az amerikai választásokat.

- írja McCain, aki szerint már csak azért sem képzelhető el könnyen a kapcsolatok újraindítása, mert Putyin éppen Aszad oldalán segít lemészárolni a szíriai embereket. (Politico)