Jordánia tiszteletbeli konzulja igényelte a vízumot Pharaonnak

A szocialista Harangozó Tamás kérdezte arról a külügyminisztert, hogy hogyan jutott magyar vízumhoz az FBI és az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos. Szijjártó Péter válasza szerint

  • Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja kért szóbeli jegyzékben vízumot 2014 szeptemberében,
  • a vízumot a bejrúti konzulátus állította ki 2014. október közepén,
  • és még abban az évben nyújtott be Ghaith Pharaon tartózkodási engedély iránti kérelmet, amiről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal döntött.
Budapest, 2012. június 14. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja kezet fog a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki. MTI Fotó: Kollányi Péter

Pharaon vízumigénylésének pikantériája, hogy Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja az a Zaid Naffa, akinek családja nagyon jól járt a Keleti-Nyitással:

egyik testvére Oszama Naffa, Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben, másik testvére Tárik Naffa, az ammani magyar kereskedőház vezetője, Magyarország tiszteletbeli konzulja a jordániai Akabában.

Zaid Naffa közben annak a Jordan Decapolis Properties nevű óriásvállalatnak az igazgatósági tagja, aminek történetesen Pharaon az elnöke, illetve a szaúdi milliárdos magyar cégeinek kézbesítési megbízottja volt 2015. márciusáig.