Leszedte az Interpol Hernádi Zsoltot a körözési listájáról

2016 november 18., péntek 11:33
32

Nem körözi már az Interpol Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

Hernádi ügyvédje, Michael O'Kane a Bloombergnek azt mondta, hogy "Hernádi urat meglepte, hogy az Interpolnak ennyi ideig tartott belátnia, hogy helytelen a horvát államot segítenie a Mol-lal fennálló vitában".

Hernádi itt arra utalhat, hogy a horvát állam és a Mol között évek óta nagyon rossz a viszony, mert nem tudnak megegyezni közös cégük, az INA vezetéséről. A Mol ugyan csak 49,1 százalékban bírja az INA-t, de a menedzsment jogok (vagyis a főnökök kinevezésének joga) a magyar cégnél van a privatizációs szerződés értelmében.

Hernádi Zsolt. AFP/Index/Huszti István Fotó: Huszti István/Index/AFP

A horvát ügyészség vádja szerint a Mol ezeket a jogokat úgy szerezte meg, hogy Hernádi Zsolt lefizette Ivo Sanander volt horvát miniszterelnököt. Hernádi és Sanander is azt mondják, hogy ez nem történt meg.

Sanandert ugyanakkor ezért és egy másik korrupciós vádért összesen 10 év börtönre ítélték. Egy ideig ült is, de azóta a horvát bíróság eljárásjogi hibák miatt megsemmisítette az ítéletet, és hamarosan új tárgyalás kezdődik.

Hernádi Zsolt évekig nem utazhatott egy csomó országba a körözés miatt, bár egyszer már levették a nevét a listáról, ám aztán a horvátok visszatetették.

Magyarországon azért lehetett biztonságban, mert a horvát vádemelés után a magyar hatóságok is nyomozást indítottak az ügyben, és megállapították, hogy nem követett el bűncselekményt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt