Cenzúraszoftvert fejleszt kínai terjeszkedéshez a Facebook

2016 november 23., szerda 9:24

A New York Times anonim forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Facebook nagy erőkkel dolgozik a kínai piacra való betörésen, és már egy komplett szoftvert is lefejlesztettek annak érdekében, hogy alkalmazkodjanak a szigorú kínai internetcenzúrához.

Mark Zuckerberg. AFP PHOTO / dpa / Kay Nietfeld Fotó: KAY NIETFELD

A Facebook a híresztelést nem erősítette meg, nem is cáfolta, viszont sokatmondóan azzal reagáltak, hogy "tanulmányozzuk, próbáljuk jobban megérteni a kínai piacot", de "egyelőre nem hoztak döntést a piacra lépésről."

(Az 1,8 milliárdos piacot jelentő) Kínában a Weigo az egyeduralkodó közösségi internetes szolgáltatás. A Facebook viszonylag könnyen betörhetne a piacra, ehhez viszont alkalmazkodnia kellene az államilag kontrollált tartalomkorlátozásokhoz, ami etikai kérdéseket is felvet a vállalat környezetében.

Az nem új, hogy a Facebook együttműködik kormányokkal, és eltávolít törvénysértő tartalmakat az oldalról. Ami újítás, hogy a Facebook Kínában egy harmadik fél - vélhetően egy, a kormánnyal kapcsolatban álló vállalat - számára is hozzáférést biztosíthatna a tartalmak szűrésére, így az állam számára közvetlen lehetőséget biztosítana ahhoz, hogy ellenőrizze üzenetek és posztok tartalmát.

A források azt is mondták az amerikai lapnak, hogy a szoftver ugyan lassan készen állna a működtetésre, de rengeteg hasonló fejlesztés zajlik párhuzamosan, amiket végül soha nem hoznak használatba.

A riportokból az olvasható ki, és a szivárogtatás is erre utal, hogy a Facebook-stábon belül is sokakat megoszt a kérdés, és állítólag Mark Zuckerberget is számon kérték házon belül a tervek miatt.

Zuckerberg, aki az utóbbi időben többször találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és mandarin kurzusokon vesz részt, azzal érvelt az informátor szerint, hogy még mindig jobb, hogy "még mindig jobb része lenni egy korlátozott diskurzusnak, mint teljesen kimaradni belőle." (BBC via New York Times)