Budapesti népszavazás sem lesz az olimpiáról

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) péntek délután jelentette be, hogy a testület által október hatodikán hitelesített kérdésről, ami úgy szólt, hogy

egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

nem lesz népszavazás, mert a kezdeményezők nem vették át az aláírásgyűjtő íveket. A jogszabályok szerint a hitelesítés jogerőssé válásától, azaz október 20-ától kezdve 30 napja lett volna a kezdeményezőknek, hogy összegyűjtsék a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást.

A népszavazást magánszemélyként az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin kezdeményezte, aki most az Indexnek mondta el, hogy két ok miatt nem vették át az íveket.

"Egyrészt a jogerőre emelkedésről egy aznap feladott levélben értesítettek, amit mire kézhez kaptam, már eltelt kilenc nap a gyűjtésre rendelkező harminc napból. Másrészt a Kúria döntésére várunk, hogy engedélyezik-e az országos népszavazást, ugyanis mi szeretnénk minden állampolgárt megkérdezni"

Korábban beadtak egy országos kérdést is, amit a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesített október elején.

A testület szerint a kérdés nem volt elég egyértelmű, mert azt a látszatot keltette, mintha az olimpiai pályázat visszavonását jelentené. Másrészt a rendezésről szóló törvény eltörlése olyan szervezetalakítási kérdést is érintene, amiről nem lehet népszavazni. Ezután fellebbeztek Erdélyiék, ebben a kérdésben a Kúria fog majd dönteni.