Személyesen Putyin fogja átadni az orosz útlevelét Steven Seagalnak

külföld
2016 november 25., 14:16
comments 41

Ezt közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Az orosz elnöki sajtóhivatal november 3-án közölte, hogy Putyin orosz állampolgárságot adományozott Seagalnek. A 64 éves harcművész és egykori hollywoodi filmszínész egy ideje már Putyin barátja.

Seagal még akkor közölte, hogy rendkívüli módon hálás az állampolgárságért, amelyet Peszkov szerint azért kapott meg, mert törekedett annak megszerzésére és mert meleg érzéseket táplál Oroszország iránt.

Steven Seagal nyíltan kiállt Oroszország mellett, amikor az Ukrajnától elcsatolta a Krímet. A színész két éve a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy az annexió - amelyet az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismer el - nagyon ésszerű lépés volt a félsziget orosz ajkú lakosságának védelmében és a szevasztopoli haditengerészeti bázis biztosítás szempontjából.

photo_camera (AFP PHOTO / SPUTNIK / ALEXEI DRUZHININ)

Seagal, aki Kaliforniában nőtt fel, többször hivatkozott arra, hogy oroszországi és mongol felmenőkkel rendelkezik. A Moszkovszkij Koszomolec című napilap szerint apai nagyapja, a Minszkben született Nátán Zigelman nevét angolosította a színész.

A volt mozisztár gyakran megfordul Oroszországban és sajtóértesülések szerint egy szeptemberi szahalini látogatásakor kijelentette, hogy fel szeretné venni az orosz állampolgárságot, hogy több időt tölthessen el orosz barátaival.

Steven Seagal 2016 januárja óta szerb állampolgár is. A BuzzFeed portál értesülése szerint az orosz elnök a G8 csoport 2013-as csúcstalálkozóján felvetette amerikai hivatali partnerének, Barack Obamának, hogy a színész-harcmester legyen Oroszország tiszteletbeli konzulja Kaliforniában, ám az állítólagos terv nem valósult meg.

Putyin korábban más ismert személyiségeknek is adományozott orosz állampolgárságot, köztük Gérard Depardieu francia színművésznek és Roy Jones Jr. amerikai profi ökölvívó világbajnoknak. Mindketten támogatták a Krím Oroszországhoz csatolását. Az orosz elnök 2013-ban Depardieu-nek, idén januárban pedig Ezio Gambának, az orosz cselgáncsválogatott edzőjének nyújtotta át személyesen az orosz útlevelet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.