Orlando Cruz lehet az első nyíltan meleg világbajnok bokszoló

A 35 éves Puerto Ricó-i bokszoló, Orlando Cruz szombaton a könnyűsúlyú világbajnoki címért küzd az eddigi karrierje során veretlen Terry Flanagan ellen. Cruz 2012-ben a sportág történetében először vallotta be nyíltan, hogy meleg, és azt mondja, legfőbb célja, hogy ő legyen az első nyíltan meleg világbajnok a sportágban.

Cruz 27 éve boxol, a 2000-es olimpián még amatőrként indult, egy évvel később már profinak számított. Kilenc éven át nem volt veresége, az elsőt 2009-ben szerezte az amerikai Cornelius Lock ellen. 2016 júliusában egyik mérkőzését az orlandói tömegmészárlás áldozatainak ajánlotta fel, amiben négy barátja meghalt.

2013-ban már lehetett volna világbajnok, de a mexikói Orlando Salido legyőzte.

„Óriási mérkőzés előtt állok, ezek nekem, a hazámnak és a meleg közösségnek is nagy pillanatok lehetnek. Lenyűgöz a tudat, hogy egyes emberek felnéznek rám, példaképnek tartanak” – mondta a mérkőzés előtt Cruz.

Szombati ellenfele, Flanagant nem zavarja, hogy Cruz nyíltan meleg, azt mondja, a nővére is az, és senkire sem büszkébb nála. Teljesítménnek tartja, hogy Cruz ebben a kemény sportágban ezt felvállalta. (Origo)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.