Váltságdíjat követelő hackerek vették át az irányítást a San Franciscó-i villamos fölött

Hackerek vették át az uralmat a hévhez és villamoshoz hasonlító – városok között és városban is közlekedő – San Franciscó-i kötött pályás tömegközlekedési eszköz rendszere fölött, és váltságdíjat követeltek az ellenőrzés visszaadásáért cserébe.

Az illusztráción egy teljesen más, San Franciscóra jellemző közlekedési eszköz látható (Fotó: Thomas Bachmann / Wikipedia)

„You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter”

– ezzel az üzenettel vették át az irányítást péntek délután a San Francisco Municipal Railway számítógépes automata rendszere fölött, így a hévszerű még szombaton sem járt menetrendszerűen.

Japánban még nagyobb a para

Hackerek hatoltak be a japán védelmi minisztérium és a védelmi erő közös számítógépes rendszerébe. A tárca szeptemberben fedezte fel, hogy kibertámadás érte a szárazföldi önvédelmi erők komputeres rendszerét. Olyan szintű szervezett támadást követtek el, ami felveti annak gyanúját, hogy egy állam állhat a hátterében – közölték.

A Kyodo japán hírügynökség meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy bizonyos információk kiszivárogtak a támadás miatt, de nem tudni, mekkora a teljes kár.

A védelmi tárca szóvivője cáfolta a jelentést. Szaito Maszakazu, a védelmi minisztérium kibervédelemért felelős magas rangú tisztviselője nem volt hajlandó kommentálni a hírt.

A Kyodo úgy tudja, hogy a támadás a hadsereg bázisait és táborait összekötő védelmi információs infrastruktúra, egy nagy sebességű, nagy kapacitású számítógépes hálózatát érte. A hackerek a Nemzeti Védelmi Akadémia és a Nemzeti Védelmi Egészségügyi Kollégium számítógépeibe hatoltak be, amiket átjáróként használtak, hogy hozzáférjenek a szárazföldi védelmi erők számítógépes rendszeréhez.

Egy számítógépes szakértő szerint – figyelembe véve a rendszer nagyfokú védelmét – a támadás „nagyon kifinomult és jól előkészített” lehetett.

A szárazföldi védelmi erők egy magas rangú tisztviselője azt mondta a Kyodo hírügynökségnek, a „helyzet nagyon súlyos”, és hogy „gyors intézkedéseket kell tenni, hogy ez még egyszer ne forduljon elő”. (The Verge, MTI)