A gyalogakác és a szárazodás okoz gondot a Tisza hullámterében

környezetvédelem
2016 november 30., 15:12
comments 51

A WWF Magyarország 2007 óta dolgozik Tiszatarjánban együtt a helyi önkormányzattal, hogy egy fenntartható tájhasználati modellt építsenek ki.

Most közöltek egy drónfelvételt a Tisza hullámteréből, hogy megmutassák, mik arra most az állapotok.

link Forrás

Mint írják, megoldandó feladatként jelenleg elsőként a több szempontból is káros tájidegen gyalogakáctól kell megszabadulni, ami viszont nagyon jó tüzelő-alapanyag.

A felvétel 27. és 32. másodperce között a kép jobb sarkában jól látszik egy méregzöld gyalogakác folt, ami később is feltűnik majd. Ez a rendkívül gyorsan terjedő özönnövény, a gyalogakác, folyamatosan veszi birtokba a helyiektől az ártéri legelőket és szántókat, jelentősen növelve ezzel a földhasználati költségeket és az árvizi kockázatot is. A levágott gyalogakácból faaprítékot készítenek, amelyet a helyi közintézmények fűtésére használnak. A cél a gyalogakác folyamatos felszámolása a hullámtéren és egy új tájhasználat elindítása.

Ahol a gyalogakáctól megtisztított terület élőhelyként még menthető, ott vízi bivalyok és szürke marhák kerültek, akik taposásukkal és legelésükkel visszaszorítják a tájidegen növényeket. Eközben apró mélyedéseket, tavakat hoznak létre, amelyeket az itt élő állatok táplálkozó-, és búvóhelyként használhatnak.

Ahol megfelelőek a termőhelyi adottságok, ott energetikai célú ültetvények jöttek létre, hazai fűzfajtákból. Ezek a füzek aztán 2-3 éves ciklusokban levágva és faaprítékká feldolgozva a gyalogakác utáni korszakban nyújtanak tüzelőanyagot a helyi közösség közintézményeinek fűtéséhez. Az önkormányzat épületeiben elhelyezett kazánok ültetvényből és gyalogakácosokból származó faaprítékot égetnek el, kiváltva ezzel évente legalább 60-70 ezer m3 földgázt és megspórolva ezzel legalább 6-7 millió forint kiadást.

A WWF közleménye szerint az éghajlatváltozás jeleként egyre erősődő szárazodás azonban itt is komoly hatással van mind az élőhelyekre, mind pedig a gazdálkodásra. Az év eleji kisebb árvíz megtöltötte ugyan a tavakat vízzel, de az aszályos időszakok alatt több mint egy métert süllyedt a vízszint. Ezzel együtt a környező talajvízszint is jelentősen csökkent. Ezért is fontos, hogy egyre több helyen legyenek ehhez hasonló vizes élőhelyek, ahol a víz természetes módon raktározódhat.

További részletek a WWF honlapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.