A macska nyelve lehet a világ leghatékonyabb fésűje

2016 november 30., szerda 6:29
49

A közvélekedéssel szemben a macskák nyelve nem dörzspapírra hasonlít. Tapintásra ugyan nagyon durván érdes a testrész, de a nyelv inkább úgy működik, mint egy fésű.

Sőt, a Georgia Tech Institute kutatása szerint valószínűleg ez a világ leghatékonyabb fésűje.

Sokszoros nagyításban látszik, hogy a macskák nyelve tele van befelé néző tüskékkel. A tüskék kemény, de ugyanakkor rugalmas keratinból vannak, az anyaguk eléggé hasonlít az emberi köröméhez.

Azzal, hogy a macskák nyelve a szuper bevonata mellett minden irányba mozgatható, létrejön a verhetetlen fésű, ami az állatok szőrében lévő gubancokat nem csak az apró fogak miatt tudja remekül kibogozni, hanem azért is, mert a macskák nyelve hasonul a megnyalt felületek egyenetlenségeihez, és a csomókat is jobban tudja követni, mint egy hagyományos, merev hajkefe, amit az emberek használnak.

A macskák így a folyamatos nyalakodással mindig frissen és tisztán tartják a bundájukat, és az élősködőktől is hamar megszabadulnak.

A macskanyelv felnagyított másának 3D-s kinyomtatása után pedig a kutatók arra is rájöttek, hogy mivel a nyelv tüskéi egy irányba néznek ezért nagyon egyszerű leszedni róluk a szőrt. A macskák is ezt csinálják: a bundatisztítás után felhalmozódott szőrt lenyelik (hiszen a torkuk felé szedhető csak le a szőr a nyelvükről), aztán kiköpik. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt