2025-re négy világvárosban is betilthatják a dízelmotort

Ahogy ezen az idén március 18-án készült felvételen is látható, Párizsban néha az Eiffel-tornyot is elhomályosítja a szmog. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK

Négy világváros polgármestere is megfogadta, hogy a jövő évtized közepéig kitiltja városából a súlyos légszennyezést okozó dízelüzemű motorokat. A városvezetők kétévente tartott világtalálkozóján, Mexikóban a mexikóvárosi, az athéni, a madridi és a párizsi polgármester tett ígéretet erre.

A dízelmotorok rendíkvül szennyezők: egyrészt nagyban növelik a környezeti szálló porterhelést, másrészt sok nitrogénoxidot bocsátanak ki, amik hozzájárulnak a talajszinti ózonképződéshez. Az ózon, ami a magas légkörben védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, az emberi szervezetet súlyosan károsítja.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése szerint a részben a dízelmotorok okozta légszennyezés évi hárommillió halált okozhat. (Via BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.