Trump úgy tesz, mintha csak úgy felhívta volna a tajvani elnök, pedig a hívást előre leegyeztették

külföld
2016 december 03., 07:35
comments 76

Kínánál és Trump több kritikusánál is kiverte a biztosítékot, hogy Donald Trump 1979 óta az első megválasztott amerikai elnökként telefonon beszélt a tajvani politikai vezetéssel. Tajvan Kína szakadár területe, a sziget, ahová a Kuomintang vezetői menekültek a kínai kommunista hatalomátvétel után. Az USA sokáig a Tajvanon a belső kínaihoz hasonló diktatúrát kiépítő Kuomintangot támogatta Peking ellen, de Jimmy Carter amerikai elnök az USA-Kína viszony normalizálása érdekében kijelentette, hogy az USA is elfogadja az egy Kína elvét, és Tajvant többé nem önálló államnak, és nem is az igazi Kína képviselőjének tekinti, hanem a nagy, Pekingből vezetett Kína részének.

Azóta Pekinget semmivel nem lehet jobban felhúzni a világpolitikában, mint amikor egy másik állam vezetője Peking megkerülésével tárgyal Tajvanon.

A rengeteg kritika hatására Trump a Twitteren elkezdte átértékelni a beszélgetést, egy tweetjében például kihangsúlyozta, hogy a tajvani elnök hívta őt, nem fordítva, mintha ő csak felvette volna a telefonját, amikor csörgött.

link Forrás

De ez nemcsak hazugság, de még a tajvaniakat is égeti, hiszen
, ahogyan erről a tajvani média be is számolt. (Éppen ezért gratulált Trump is a tajvani elnöknőnek az idei megválasztásához.)

Ami még kínosabbá teszi ezt az egészet, hogy Trumpnak üzleti kapcsolatai is vannak Tajvannal, a helyi újságok épp novemberben írtak arról, hogy a Trump-cégcsoport luxusszállodát építene a szigeten, és más befektetésekben is gondolkodnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.