Lassan minden tankönyves feladatot a tanárokra toltak, aztán most elvették a pénzük harmadát

oktatás
2016 december 05., 16:45
comments 157

„Ugyanazért a munkáért idén harmadával kevesebb pénz jár. Erről nem szólt senki előre, amikor lehetett volna mérlegelni, hogy vállalja-e az ember, csak most, a kifizetéskor derült ki, hogy levonnak a beígért összegből."

Ezt egy vidéki középiskola tanára mondta, aki évek óta intézi a sulija tankönyves ügyeit.

Az elmúlt években a tankönyves rendszerhez több körben is hozzányúlt a kormány, általában nem túl sok sikerrel. A tankönyvpiac államosítása után a

Mivel a tankönyvezéssel megbízott az állami cég, a Kello láthatóan nem tudta megfelelő módon ellátni a feladatát, ezért a könyvekkel kapcsolatosa feladatok egy része visszakerült a tanárokhoz, pont azokhoz, akiknek (mások mellett) segíteni akartak az államosítással.

Először, 2015-ben a diákoknak szánt egyéni tankönyvcsomagok összeállítását adta fel az állam, és ezt a feladatot rakták vissza a tanárokra, majd pár hónappal később már a raklapokat is a tantestületeknek kellett behordani a teherautókról.

Minden tantestületben van legalább egy tanár, aki a tankönyvekkel kapcsolatos feladatokat vállalja, a rendelések összeállítása, a kiszállított könyvek ellenőrzése, és az utóbbi években az állam kudarca miatt a válogatás, szállítás is ide tartozott. Ezért az iskolák évente egyszer diákonként 300 forintot fizettek a tanárnak. Ez egy 500 fős suliban évi 150 ezer forint plusz a tanárnak. Ezért a munkáért nem rengeteg pénz, de azért jól jön.

Tavaly és tavalyelőtt is kis késéssel, de megkapták a tanárok a pénzt a Kliktől, idén viszont kb. 30 százalékkal kevesebbet fizetnek. Az történt ugyanis, hogy eddig nettó 300 forinttal számoltak, és a munkáltató járulékokat ezen felül a fenntartó fizette be. Idén viszont változott a gyakorlat, és egyes iskolákban (elsősorban a szakképző sulikban, amik átkerültek a KLIK-től az NGM-hez) a tanároknak ígért 300 forintból vonják le az adót, az egy év alatt nettóból bruttó összeg lett, csak erről az érintetteknek felejtettek el szólni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül harmadával csökkent a tankönyvekkel foglalkozó tanárok pénze, pedig pontosan ugyanazt a feladatot végezték el idén, mint 2015-ben.

Kerestük az ügyben a Klik-et és a szakképző középiskolákat fenntartó gazdasági minisztériumot, de egyik helyről sem érkezett válasz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.